Pandemie ve světě: Indie hlásí rekordní nárůst obětí, Polsko chce odkoupit od Dánska vakcíny

Indie se nadále potýká s druhou vlnou pandemie. Úřady potvrdily za poslední den dosud nejvyšší počet obětí infekce, a to 3780. Naopak velmi dobře epidemii zatím zvládá Austrálie. V jejím nejlidnatějším státě, Novém Jižním Walesu, se nicméně ve středu poprvé po více než měsíci objevil místní přenos koronaviru. Kvůli obavám lidí dál vázne očkování proti covidu v Iráku. Jiný problém s vakcinací má Dánsko. To se rozhodlo vyřadit Johnson & Johnson. Polsko v návaznosti na to chce tyto přebytečné vakcíny odkoupit.

On-line přenos

Koronavirus - květen

  • 22:15

    Španělské regiony, včetně hlavního města Madridu, zvažují, že zruší povinnost nosit roušky venku.

  • 21:17

    Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil další postupné uvolňování pandemických opatření. V zemi se zkrátí zákaz nočního vycházení a otevřou se bary a restaurace, uvedla agentura Reuters. 

  • 20:17

    Dánská vláda v pondělí požádala zdravotní úřady země, aby přehodnotily rozhodnutí vyřadit proticovidové vakcíny společností Johnson & Johnson a AstraZeneca z očkovacího programu. Ke kroku vládu přiměl dvoutýdenní skluz v dánském vakcinačním plánu.

Premiér Polska Mateusz Morawiecki nabídl Dánsku, že jeho země odkoupí přebytečné covidové vakcíny firmy Johnson & Johnson. Dánsko se rozhodlo vyřadit tento přípravek ze své očkovací strategie, aby prošetřilo zprávy o vzácných, ale potenciálně nebezpečných krevních sraženinách. O dopise dánské premiérce Mette Frederiksenové informoval web polsatnews.pl.

„Pokud se Dánsko rozhodne prodat část svých zásob, Polsko je připraveno je odkoupit,“ napsal Morawiecki v dopise ze 4. května. Odkup vakcín by podle premiéra představoval také „oboustranně výhodnou transakci“ a „gesto solidarity posilující partnerství (obou zemí)“.

Polsko na začátku května začalo s rozvolňováním protiepidemických opatření, žáci se vrátili do škol, obchody otevřely. V rámci očkovací kampaně v téměř čtyřicetimilionovém Polsku dostalo první dávku 12,2 milionu lidí, přes tři miliony lidí už dostaly obě dávky, uvedla agentura PAP.

V Indii se nakazilo už přes 20 milionů lidí

V úterý počet oficiálně potvrzených případů nákazy koronavirem v Indii překročil 20 milionů. Tolik potvrzených nákaz dosud hlásily pouze Spojené státy. Podle matematického modelu pandemie Indie dosáhla vrcholu druhé vlny. V důsledku rychlejšího šíření viru, než prognostici očekávali, se tak stalo o několik dní dříve, než byl předchozí odhad.

Čísla z druhé nejlidnatější země světa jsou však stále znepokojující. V Indii za den přibylo přes 382 tisíc infikovaných a 3780 mrtvých. Ústřední vláda premiéra Naréndry Módího čelí stále silnější kritice za nezvládnutí pandemie.

Do hlavního města Dillí dorazily ve středu dva vlaky přezdívané „Kyslíkový expres“, které přivezly zásoby zdravotnického kyslíku do přetížených nemocnic. Do různých částí Indie rozvezlo kontejnery s kyslíkem už 25 vlaků.

Indie ohrožuje i na dálku. Zpráva od indické delegace totiž dočasně narušila jinak hladký průběh setkání ministrů zahraničí zemí sdružených ve skupině G7, jež se poprvé od začátku pandemie koná osobně. Dva členové indické delegace totiž mají pozitivní test na koronavirus. Tamní ministr zahraničí i celý jeho tým se proto uchýlili do izolace. Podle organizátorů se delegace před zjištěním nákazy nedostavila do budovy, kde se konají hlavní jednání, program setkání proto pokračuje.

„Včera (v úterý) jsem se dozvěděl o vystavení možným pozitivním případům covidu. Z opatrnosti a kvůli ohledu vůči ostatním jsem se rozhodl uspořádat svoje schůzky virtuálně,“ napsal na Twitteru šéf indické diplomacie Subrahmanjam Džajšankar.

Vakcína od Pfizeru v Kanadě bude i pro děti

V Kanadě se od středy mohou vakcínou od firem Pfizer a BioNTech očkovat i děti od 12 do 15 let. Místní regulátor léčiv možnosti jejího použití rozšířil poté, co výrobci přišli se závěrem, že přípravek i u dané věkové skupiny poskytuje ochranu před nemocí covid-19. Podle šéfky amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) by se do dvou týdnů mohli začít dospívající očkovat i ve Spojených státech.

O kanadském rozhodnutí snížit věkovou hranici ze 16 na 12 let nejdříve s odvoláním na své zdroje informovala některá média, následně jej potvrdilo ministerstvo zdravotnictví. Supriya Sharmaová z regulačního úřadu Health Canada uvedla, že posun pomůže dětem získat zpět normální život.

USA podporují uvolnění patentů na vakcíny

Spojené státy v rámci boje proti pandemii covidu-19 podporují uvolnění patentů na vakcíny proti tomuto onemocnění, oznámila americká obchodní zmocněnkyně Katherina Taiová. USA sice podle ní podporují ochranu duševního vlastnictví, současná pandemie je ovšem globální krizí, která si žádá výjimečné kroky. Cílem je „dostat co nejvíce co nejbezpečnějších a nejúčinnějších vakcín k co největšímu počtu lidí,“ řekla Taiová.

USA se budou ve Světové obchodní organizaci (WTO) zasazovat o vypracování dohody, která se bude sdílení patentů týkat. Taiová ale dodala, že vzhledem k principům fungování WTO a komplexnosti této problematiky půjde o časově náročný proces. Agentura DPA připomíná, že Spojeným státům coby největší ekonomice světa připadá při jednání klíčová role.

Pozastavit platnost patentů na vakcíny proti covidu-19 chce více než stovka členských zemí WTO, aby je mohly vyrábět firmy ve větším počtu států. DPA uvádí, že země, které jsou pro farmaceutický průmysl klíčové, doposud tuto iniciativu blokovaly. Mezi tyto státy doposud patřily i USA. Chudší země obviňují ty bohaté, že vykoupily vakcíny vyrobené v současnosti a zvýšení jejich produkce blokují pomocí ochranných patentů.

V Iráku pomáhá s osvětou tamní duchovní

Ve čtyřicetimilionovém Iráku se zatím nechalo očkovat proti koronaviru ani ne 380 tisíc lidí. Zájem o očkování ale minulý týden probudil populistický šíitský duchovní Muktada Sadr, který se nechal naočkovat před kamerou. 

Stovky šíitů jej následovaly a přišly do očkovacích center. „Byl jsem proti tomu nechat se naočkovat, ale když jsem ho (Sadra) viděl, motivovalo mne to,“ sdělil Nadžafu Manhil Šablí. Podle něj snímek Sadra sedícího v černém turbanu a s černou rouškou při očkování zapůsobil stejně, jako když vojáky povzbudí, když se velitel objeví na frontě.

Agentura AP k tomu napsala, že případ poukazuje na sektářskou loajalitu, která je v Iráku silná, i na nedůvěru k vládě. Ministerstvo zdravotnictví se snaží zájem o očkování navodit nátlakem –⁠ lidé bez očkovacího průkazu mají počítat s cestovními omezeními a obchody a restaurace mají propouštět nenaočkované.

Očkovat se nechal také irácký prezident Barham Salih
Zdroj: The Presidency of the Republic of Iraq Office/Reuters

Austrálii se podařilo nákazu úspěšně zlikvidovat, ale v úterý měl pozitivní test asi padesátiletý muž, který nebyl v kontaktu s lidmi, kteří jsou po příjezdu z ciziny v karanténě. Podle oznámení ministerstva zdravotnictví Nového Jižního Walesu jde o první případ místní nákazy od 31. března.

Thajsko oznámilo první případ nákazy variantou viru zjištěné poprvé v Brazílii. Thajsko zaznamenává růst počtu nakažených a zpřísnilo kvůli tomu na konci dubna opatření v Bangkoku a několika provinciích.

Opozice v Chorvatsku chce v parlamentu hlasovat o nedůvěře ministrovi zdravotnictví Vilimu Berošovi. Je prý zodpovědný za nefunkční platformu pro registraci k očkování proti covidu-19 i další problémy ve zdravotnictví. Podle kritiků je nefunkční aplikace jedním z důvodů, proč Chorvatsko zaostává za zbytkem Evropské unie v počtu podaných vakcín.