Pandemie ve světě: Německo rozvolňuje pro očkované a uzdravené. Podle KLDR nejsou vakcíny spásou

Německá vláda schválila návrh rozvolnění pro plně očkované proti covidu-19 a pro uzdravené. Zvýhodnění by mohlo platit již od víkendu. Dánsko pokračuje v rozvolňování opatření – plně obnoví provoz základních škol, otevřou se divadla, koncertní sály, kina či vnitřní sportovní zařízení. Přístup do nich ale budou mít pouze lidé s takzvaným koronapasem. Severní Korea vzkázala občanům, že boj proti covidu-19 potrvá ještě dlouhou dobu. Zdůraznila, že vakcíny od farmaceutických firem neznamenají spásu, která by pandemii rychle ukončila.

On-line přenos

Koronavirus - květen

  • 22:15

    Španělské regiony, včetně hlavního města Madridu, zvažují, že zruší povinnost nosit roušky venku.

  • 21:17

    Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil další postupné uvolňování pandemických opatření. V zemi se zkrátí zákaz nočního vycházení a otevřou se bary a restaurace, uvedla agentura Reuters. 

  • 20:17

    Dánská vláda v pondělí požádala zdravotní úřady země, aby přehodnotily rozhodnutí vyřadit proticovidové vakcíny společností Johnson & Johnson a AstraZeneca z očkovacího programu. Ke kroku vládu přiměl dvoutýdenní skluz v dánském vakcinačním plánu.

Německá vláda schválila návrh rozvolnění pro plně očkované proti covidu-19 a pro uzdravené, oznámila ministryně spravedlnosti Christine Lambrechtová. Souhlas nyní musí vyslovit zákonodárci. Ministryně předpokládá, že schvalovací proces skončí v pátek a že zvýhodnění očkovaných a uzdravených bude platit již od víkendu.

„Je to významný krok k návratu do normálu,“ řekla Lambrechtová. Návrh předpokládá, že plně očkovaní a uzdravení již nebudou potřebovat negativní testy, pokud budou chtít využít služby, kde jsou rozbory vyžadovány. To se týká obchodů neprodávajících zboží denní potřeby nebo kadeřnictví. Očkovaných a uzdravených se rovněž nebudou týkat omezení nočního vycházení nebo limity pro počet účastníků soukromých setkání. Pro osoby považované za imunní bude ale nadále platit povinnost nosit respirátory.

Výhody budou mít očkovaní, kteří byli plně imunizováni vakcínou schválenou v EU. To v případě látek od společností Pfizer/BioNTech, AstraZeneca a Moderna znamená dvě dávky a v případě preparátu od firmy Johnson & Johnson jednu dávku. Od závěrečné dávky přitom musí uplynout nejméně dva týdny. Uzdravení se budou vykazovat pozitivním výsledkem PCR testu, což osvědčí, že byli nakažení. Tento pozitivní test musí být starý nejméně 28 dní a nejdéle půl roku.

Bavorsko rozvolní režim pro plně očkované ještě rychleji, již od čtvtka. Po jednání zemské vlády to oznámil bavorský premiér Markus Söder, který poznamenal, že Mnichov je o krok napřed před německou vládou.  

Dánsko rozvolňuje, zkouší koronapas

Dánsko tento týden pokračuje v rozvolňování opatření. Od čtvrtka plně obnoví provoz základních škol, kam doposud chodili žáci druhého stupně jen na polovinu hodin. V zemi se rovněž otevřou divadla, koncertní sály, kina či vnitřní sportovní zařízení. Přístup do nich ale budou mít pouze lidé s takzvaným koronapasem, tedy dokladem, že daná osoba absolvovala očkování proti covidu-19, nemoc nedávno prodělala nebo má čerstvý negativní test na koronavirus.

Rozvolnění opatření podpořili až na čtyři výjimky všichni poslanci dánského parlamentu. „Dohodli jsme se na znovuotevření. Rozhodnutí vychází z dobré situace v Dánsku,“ oznámil ministr spravedlnosti Nick Haekkerup.

Dánsko již začátkem dubna otevřelo kadeřnictví, masérská studia či wellness a tetovací salony, poté následovala nákupní střediska a obchodní domy. Koncem dubna se mohli vrátit hosté do barů, kaváren a restaurací. Pro většinu návštěv ale i tam platí nutnost předložit zmíněný koronapas, k jejichž průkopníkům Dánsko v Evropě patří. Pasy mají elektronickou podobu mobilní aplikace, očkovaným lidem se vydávají i tištěné doklady. 

KLDR nepovažuje vakcíny za spásu

Severní Korea varovala občany, že boj proti koronaviru potrvá ještě dlouho. Uvedla rovněž, že vakcíny vyráběné mezinárodními farmaceutickými firmami neznamenají všelék, který pandemii rychle ukončí. V sloupku otištěném v oficiálním severokorejském listu Rodong sinmun se píše, že pandemie se ve světě zatím jen zhoršuje, a to navzdory vývoji vakcín. Kdy vakcíny dorazí do KLDR, zůstává stále otázkou, uvedla agentura AP. 

„Nové vakcíny, které v konkurenčním boji představily různé země, byly dříve považovány za jiskru naděje pro lidstvo a způsob, jak ukončit boj proti této hrozivé nemoci. Situace v mnoha zemích ale ukazuje, že vakcíny nejsou univerzální lék,“ napsal list Rodong sinmum.

List zároveň vyzval občany, aby se připravili na dlouhou bitvu proti covidu. Zdůraznil přitom nutnost dodržovat přísná protikoronavirová opatření a zachovávat věrnost vůdci země Kim Čong-unovi a jeho straně.

Severní Korea uzavřela koncem loňského ledna hranice a zatím oficiálně nepotvrdila na svém území žádnou nákazu koronavirem. Podle expertů ale případy covidu na území KLDR nelze vyloučit vzhledem k prostupné hranici s Čínou, kde se první případy nemoci objevily už předloni.