Do ulic myanmarských měst opět vyšli lidé. Střelba bezpečnostních složek si vyžádala mrtvé

Bezpečnostní složky v Myanmaru v neděli podle místních médií opět střílely do demonstrantů při nových protestech proti vojenskému režimu tři měsíce po převratu. Do ulic vyšly tisíce lidí a podle agentury Reuters bylo hlášeno sedm mrtvých. Od puče, který armáda provedla 1. února, ozbrojené složky podle pozorovatelů zabily stovky demonstrantů.

Nedělní manifestace, které přicházejí po jistém zklidnění situace, byly pořádány v koordinaci s komunitami Barmánců v zahraničí. Organizátoři hovořili o „globální jarní revoluci“ a potřebě ukázat světu „hlas jednoty barmského lidu“.

Lidé pochodovali v nejlidnatějším městě v zemi Rangúnu nebo v Mandalaji, což je druhé největší centrum. Některé skupiny demonstrantů podle Reuters vedli buddhističtí mniši. „Naše cesta vede k demokracii! Naše cesta vede k pádu vojenské diktatury!“ skandovali protestující podle agentury AFP v Rangúnu.

Během nedělních protestů prý zemřelo sedm lidí

Podle zpravodajské organizace Myanmar Now byli dva lidé zastřeleni ve městě Wetlet severozápadně od Mandalaje, další oběti jsou hlášeny ze dvou měst v severovýchodním Šanském státě a z důlního města Hpakant. Reuters se ihned nepodařilo informace o pěti zabitých potvrdit, přičemž vládnoucí vojenská junta na žádost o komentář nereagovala.

V Rangúnu se podle AFP dav mladých lidí rychle rozprchl ve snaze vyhnout se střetu s ozbrojenými silami. Zpráva o krveprolití ale přišla z Mandalaje, kde podle zpravodajské agentury Mizzima zastřelili dva lidi.

Protesty se v Myanmaru navzdory krvavým represím od únorového puče konají takřka nepřetržitě a kromě manifestací lidé projevují nespokojenost s postupem armády i stávkami. Armáda před třemi měsíci svrhla zvolenou vládu vedenou laureátkou Nobelovy ceny míru Do Aun Schan Su Ťij, která je v domácím vězení a čelí několika obviněním. Podle myanmarské Asociace na pomoc politickým vězňům (AAPP) při protestech bezpečnostní složky zabily přes 750 lidí.

Kromě demonstrací pokračují také boje mezi vojáky a povstalci v odlehlých pohraničních regionech země, zatímco v centrálních oblastech jsou vojenské a vládní objekty dějišti raketových útoků a jiných, nevysvětlených explozí. Několik výbuchů například v nedělí ráno nastalo na různých místech Rangúnu, uvádí AFP.

Za stávajících bojů proti armádě pak ozbrojená skupina Karenský národní svaz (KNU) vyzvala další povstalecké frakce, aby v zájmu poražení junty začaly spolupracovat. Poselství mířilo k ostatním ozbrojencům z etnické skupiny Karenů a přichází několik dní poté, co KNU ohlásil dobytí armádního stanoviště u thajských hranic na východě Myanmaru.