Izrael drží den smutku za 45 obětí tlačenice při náboženském shromáždění

Izrael drží den smutku za 45 lidí, kteří zemřeli při tlačenici během shromáždění příslušníků ortodoxní židovské komunity na hoře Meron, jež se konalo ze čtvrtka na pátek na severu země. Vlajky jsou spuštěny na půl žerdi. Úřady vyšetřují, kdo je za jednu z nejtragičtějších civilních katastrof v historii Izraele zodpovědný. V souladu s židovskou tradicí se se smutečními obřady neotálelo a více než dvě desítky obětí byly po ukončení identifikace přes noc pohřbeny.

„Přál bych si, abychom dosáhli alespoň zlomku tvého zápalu při studiu a oddanosti víře,“ řekl Avigdor Chajut při pohřbu svého třináctiletého syna v ultraortodoxním městě Bnei Brak u Tel Avivu.

Tlačenice nastala po půlnoci při oslavách svátku Lag ba-omer, při němž věřící zapalují vatry a pořádají poutě k hrobu mystika Šimona bar Jochaje, který žil ve 2. století. Poutí se obvykle účastní tisíce lidí, kteří se na místě modlí, tančí a zpívají. V noci na pátek se u úpatí hory Meron nedaleko libanonských hranic sešlo až na sto tisíc věřících.

Svědci hovoří o hromadě těl, včetně několika dětí, v přeplněném průchodu s kovovým a kluzkým povrchem. Na jeho konci, kde se nacházely schody, pak lidé podle svědků začali přes sebe padat. Řada lidí v průchodu zakopla. „Je tam hliníková podlaha, pak schody a nakonec zátaras,“ popsal místo záchranář Eil Pollack. „Byla to smrtelná past,“ dodal.

Horu Meron spravují čtyři náboženské skupiny, což komplikuje dohled

Množí se důkazy o tom, že státní vyšetřovatelé místo označili za nebezpečné už před několika lety, napsala Reuters. Objevují se otázky, zda vláda a policie neupustily od regulace davu kvůli obavám z reakce ultraortodoxních rabínů a politiků.

„Musí se to důkladně vyšetřit,“ řekl v rozhovoru s rozhlasovou stanicí Kan ministr kultury Hili Tropper. „Toto hrozné neštěstí pomůže každému pochopit, že stát by měl pravidla určovat na všech místech,“ dodal. Ministerstvo spravedlnosti uvedlo, že vyšetřovatelé ověří, zda nepochybila policie.

Horu Meron podle policie a místních úřadů spravují čtyři náboženské skupiny, což dohled nad místem komplikuje.

Mezi oběťmi je i několik cizinců. Mluvčí americké ambasády v sobotu potvrdil, že mezi raněnými a mrtvými je několik Američanů. Kanadský premiér Justin Trudeau v pátek řekl, že při neštěstí zemřeli také dva Kanaďané. Izraelské ministerstvo zahraničí informovalo, že je ve spojení též s jednou rodinou v Argentině.