Usedli do křesel a nechali ji na pohovce. Von der Leyenová se v Ankaře cítila zraněná

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová přiznala, že se během dubnové návštěvy v Ankaře cítila zraněná a osamělá. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a šéf Evropské rady Charles Michel se tehdy na jednání posadili do křesel, zatímco na šéfku unijní exekutivy zbylo jen místo stranou na pohovce. Podle von der Leyenové pouze proto, že je žena.

Záběry ze setkání v Ankaře z 6. dubna kritizovala řada evropských politiků. Německá politička na nich při uvítání s bezradným povzdechem hleděla na dvojici mužů, kteří ji nechali místo stranou na vedlejší pohovce. Diplomatický incident získal přezdívku Sofagate, což je složenina z termínu pro pohovku (sofa) a aféru (gate), přičemž termín „gate“ se vžil po někdejší americké aféře Watergate.

Michelův úřad v reakci na negativní ohlasy posléze uvedl, že protokolárně bylo vše v pořádku. Hlavním Erdoganovým hostem na jednání byl podle svého týmu Michel, kterého šéfka Komise pouze doplňovala. Von der Leyenová se šéfem Evropské rady později hovořila a řekla mu, že „nedovolí, aby se taková situace znovu opakovala“.

Šéf turecké diplomacie Mevlüt Çavuşoglu označil kritiku ohledně schůzky unijních představitelů s prezidentem Erdoganem za nespravedlivou. Podle něj pracovníci tureckého protokolárního oddělení splnili požadavky svých unijních protějšků. „Jinými slovy, tento zasedací pořádek byl vytvořen podle doporučení ze strany Evropské unie,“ uvedl ministr. 

Kvůli incidentu dobře nespím, řekl Michel

Michel na společenskou kritiku v následujících rozhovorech pro několik evropských médií ujišťoval, že při jednání v turecké metropoli na podivný zasedací pořádek nereagoval, aby se vyhnul „mnohem závažnějšímu diplomatickému incidentu“ s Ankarou, napsala AFP.

„Nebudu dělat tajnosti z faktu, že od té doby v noci dobře nespím, protože se mi ty scény neustále promítají v hlavě,“ řekl Michel německému listu Handelsblatt s tím, že kdyby mohl, vrátil by se, aby situaci napravil.

obrázek
Zdroj: ČT24