Pandemie ve světě: Bavorsko zvýhodní očkované, k vakcinaci se začnou registrovat Slováci starší 16 let

Bavorsko od středy nebude vyžadovat testy ani karanténu od lidí, kteří mají ukončené očkování proti koronaviru, uvedl po jednání zemské vlády tamní premiér Markus Söder. Zvýhodnění nemá celoněmeckou platnost, může ale usnadnit dojíždění za prací i českým pendlerům. Slovensko umožní registrovat se na očkování proti covidu starším 16 let.

On-line přenos

Koronavirus – duben

  • 20:43

    Tanzanie zahájila výrobu kyslíku pro zdravotnické účely v největších nemocnicích v zemi. Kyslíkové láhve využije při léčbě pacientů s covidem-19 na jednotkách intenzivní péče. Denní produkce bude přibližně 200 láhví, napsala agentura Reuters s odvoláním na prohlášení tanzanského ministerstva zdravotnictví.

  • 19:46
    Česko

    Hygienici na jihu Čech evidují 233 nových případů covidu. Počet aktuálně pozitivních stoupl o 151 na 4451 lidí. Záchyty ve školách jsou minimální.

  • 19:19

    Jedna dávka vakcíny proti covidu-19 Pfizer/BioNTech možná nevyvolává dostatečnou imunitní reakci, aby ochránila před nákazou mutacemi koronaviru, které v současnosti převládají. Vyplývá to z britské studie, která byla zveřejněna v časopise Science.

„Dnes jsme se dohodli, že v předstihu před celoněmeckým opatřením nebudeme vyžadovat testy od těch, kdo již byli dvakrát očkováni. Míříme i na cestování, na vstupní karanténu. Kdo je dvakrát očkován, tak do ní nemusí. A to se týká i karantény po kontaktu s infikovanými,“ prohlásil bavorský premiér Söder. Zda bude i tato výjimka platit od středy, není jasné.

Postoj tamní vlády se opírá o stanovisko německého úřadu pro prevenci a potírání chorob Institutu Roberta Kocha (RKI). Komise, která při něm působí a vydává doporučení, uvádí, že plně očkovaný člověk nepředstavuje prakticky žádné riziko přenosu infekce.

Kancléřka Angela Merkelová v pondělí jednala se spolkovými zeměmi o uvolnění podmínek pro očkované. Také ona uvedla, že lidé s plnou vakcinací se sice dočkají výjimek, žádné konkrétní rozhodnutí ale na této úrovni zatím nepadlo. Merkelová téma označila za citlivé a řekla, že ho na návrh vlády projednají zákonodárci.

Slovensko zrychluje očkování

Slovensko od čtvrtka umožní registrovat se na očkování proti covidu všem obyvatelům starším 16 let. V diskusní relaci televize Markíza to řekl ministr zdravotnictví Vladimír Lengvarský. Zmíněný krok ale neznamená, že mladí obyvatelé budou hned očkováni, přidělování termínů bude nadále záviset na věku či zdravotním stavu zájemce.

V současnosti se mohou na Slovensku do virtuální čekárny na očkování přihlašovat lidé ve věku alespoň 40 let. Podle Lengvarského si zájemci o očkování nadále nebudou moci vybrat konkrétní vakcínu. Obyvatele do věku 60 let země očkuje vakcínou od firmy AstraZeneca, pro starší lidi jsou vyčleněné vakcíny od společností Pfizer/BionNTech a Moderna.

Země zatím nebude používat ruskou vakcínu Sputnik V, byť první zásilku převzala už na začátku března.

Na Slovensku, které má téměř pět a půl milionu obyvatel, bylo dosud alespoň první dávkou vakcíny proti covidu očkováno téměř 1,04 milionu lidí. Podle březnové sondáže nevládní organizace Globsec by v zemi celkově mohlo být očkováno sedm z deseti obyvatel; údaj zahrnuje lidi, kteří se chtějí nechat očkovat, a ty, kteří již byli očkováni.

Polsko chystá plán rozvolňování

Očkování zrychluje i v Polsku. O víkendu země s 38 miliony obyvatel překročila hranici deseti milionů podaných dávek vakcín. Také epidemie v zemi zpomaluje. Průměrně nyní přibývá devět a půl tisíce případů nákazy denně, na vrcholu třetí vlny před Velikonoci to bylo třikrát víc. Počet hospitalizovaných klesl po měsíci pod třicet tisíc. 

Rozvolňovat chce vláda opatrně. Zmírnění opatření se zatím nedotklo pětice nejvíc zasažených vojvodství, z nichž tři sousedí s Českem. Jinde se od pondělka vrátily k rotační výuce první tři ročníky základních škol a otevřela se kadeřnictví nebo kosmetické salony. Vláda slíbila, že ve středu zveřejní dlouhodobý plán rozvolňování. První na řadu mají přijít další školní ročníky, divadla nebo muzea, jako poslední pak restaurace a kavárny.

Události ČT: K očkování se v Polsku školí i lékárníci (zdroj: ČT24)

Očkovaní Američané se mohou setkávat venku bez roušek

Americký prezident Joe Biden v návaznosti na aktualizaci doporučení tamního Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) prohlásil, že se plně naočkovaní Američané mohou pohybovat venku bez roušek. Řekl, že ačkoli USA učinily v boji s pandemií ohromný pokrok, mají před sebou ještě dlouhou cestu.

Šéf Bílého domu také znovu naléhal na Američany, aby se nechali co nejrychleji naočkovat. „Základní sdělení je jasné: Pokud jste naočkovaní, můžete bezpečně dělat více činností,“ řekl Biden s tím, že podle vládních expertů se plně očkovaní mohou také bezpečně scházet v parcích či večeřet ve venkovních prostorách restaurací. Pokud jsou však na koncertě či na konferenci, měli by mít roušky stále nasazené.

Osmdesát procent seniorů v USA podle prezidenta dostalo alespoň jednu dávku vakcíny a 67 procent jich bylo plně naočkováno. Biden připomněl, že nárok na vakcinaci zdarma má nyní každý Američan starší 16 let, na devadesát procent všech obyvatel USA přitom podle něho žije v okruhu osmi kilometrů od některého očkovacího centra.

„Za poslední rok jsme strávili hodně času tím, že jsme říkali Američanům, co nesmějí dělat,“ řekla při tiskové konferenci krátce před Bidenovým vystoupením šéfka CDC Rochelle Walenská. „Dnes vám řeknu, co dělat smíte, pokud jste plně naočkovaní,“ dodala před zveřejněním nových doporučení.

obrázek
Zdroj: ČT24