Ukrajina vyhostila ruského konzula z Oděsy. Jde o odvetu za krok Moskvy

Ukrajinské ministerstvo zahraničí označilo ruského konzula v Oděse za nežádoucí osobu a nařídilo mu opustit zemi do 30. dubna, oznámily tiskové agentury. Jde o odvetu za pondělní vyhoštění ukrajinského diplomata z Moskvy. Kyjev si podle listu Ukrajinska pravda vyhrazuje právo na další odvetné akce, pokud bude Kreml pokračovat v „provokacích proti pracovníkům ukrajinských diplomatických zastoupení v Rusku“.

Moskva v pondělí prohlásila za personu non grata pracovníka ukrajinského velvyslanectví v Rusku s tím, že zemi musí opustit do 30. dubna. Jako důvod ministerstvo zahraničí uvedlo „nepřátelské jednání“ Ukrajiny.

Moskva k tomuto kroku přistoupila v době zvýšeného vzájemného napětí kvůli situaci na východě Ukrajiny a také za vlny vzájemného vyhošťování diplomatů mezi řadou západních zemí a Ruskem. Moskva podle agentury TASS pohrozila dalšími kroky, pokud budou pokračovat „nepřátelské akce“ proti diplomatickým misím na Ukrajině.

Kyjev minulý týden označil za nežádoucí osobu ruského diplomata v reakci na předchozí vyhoštění ukrajinského konzula v Petrohradě, který se podle Moskvy pokoušel získat citlivé informace od ruského občana. Diplomata před vyhoštěním krátce zadržela ruská tajná služba FSB.

Kyjev proti „nezákonnému zadržení“ konzula protestoval a obvinění ruské strany odmítl.

U Krymu zůstávají ruské válečné lodě

Vztahy mezi Kyjevem a Moskvou se v poslední době opět vyostřily. Kyjev a Ruskem podporovaní separatisté na východě země se navzájem obviňují z porušování klidu zbraní a čím dál častějších potyček. Od začátku roku bylo zabito nejméně 31 ukrajinských vojáků, přičemž za celý loňský rok jich padlo padesát, podotkl server The Moscow Times. Moskvou koordinované síly podle něj hlásí 22 zabitých bojovníků.

Kyjev v posledních týdnech rovněž bil na poplach kvůli zvyšování počtu ruských vojáků u hranic s Ukrajinou. Moskva manévry označila za cvičení, které podle oficiálního vyjádření minulý týden ukončila. Ruská armáda však poté upřesnila, že minimálně část vojenské techniky v oblasti zůstane. Konkrétně by mělo jít o dvě velké bitevní lodě ruské Severního loďstva, které zůstanou v Černém moři v blízkosti Moskvou okupovaného ukrajinského poloostrova Krym.

V této napjaté atmosféře ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj usiluje o schůzku s ruským vůdcem Vladimirem Putinem. Zelenskyj minulý týden svůj ruský protějšek vyzval, aby se s ním setkal na libovolném místě na ukrajinském Donbasu. Putin reagoval ubezpečením, že je připraven kdykoli ukrajinského prezidenta uvítat v Moskvě.