Německá vláda očekává rychlejší růst ekonomiky, tamní hospodářství je podle ní silné

Události: Německá vláda očekává rychlejší růst ekonomiky (zdroj: ČT24)

Hrubý domácí produkt (HDP) Německa se v letošním roce zvýší o 3,5 procenta. Aktualizovaný odhad vlády, který je proti výhledu z ledna o půl procentního bodu vyšší, v úterý představil německý ministr hospodářství Peter Altmaier. Řekl také, že v příštím roce vláda očekává růst ekonomiky o 3,6 procenta.

„Ukazuje se, že německé hospodářství je velmi silné,“ řekl k odhadu Altmaier. Ačkoli je epidemická situace v Německu stále vážná, je podle něj v ekonomice patrný pozitivní vývoj, který je příznivější, než se očekávalo. „Nejpozději v roce 2022 budeme zpět na své staré síle,“ řekl.

Aktuální jarní odhad vlády se tak přiblížil názoru předních německých institutů, které v prognóze z poloviny dubna počítají s růstem o 3,7 procenta. Zatímco instituty své hodnocení tempa růstu snížily z očekávaných 4,7 procenta, opatrněji vystupující vláda výhledovou bilanci zlepšila. Ještě v lednu totiž kabinet kancléřky Angely Merkelové odhadoval růst HDP o tři procenta.

Ministerstvo hospodářství nově vychází z toho, že k růstu výrazněji přispěje soukromá spotřeba. Předpokladem ale je, že Německo ve druhém čtvrtletí po zastavení třetí vlny pandemie přistoupí k postupnému rozvolnění karanténních opatření.

Zotavení ekonomiky zajistí především export, kde ministerstvo hospodářství čeká růst o 9,2 procenta, zejména díky příznivému vývoji na důležitých německých odbytištích, jako jsou Spojené státy a Čína. Díky nízkým úrokovým sazbám počítá Altmaier s dalším rozvojem stavebnictví, který podporuje také vysoká poptávka po bydlení.

Dobře se daří především průmyslu, zakázek přibývá, přiblížil zpravodaj ČT

„Navzdory pandemii, navzdory tomu, že v Německu momenálně přibývá nakažených a že zažívá vrchol takzvané třetí vlny pandemie a zároveň zde platí poměrně přísná hygienická opatření, tak se některým segmentům německé ekonomiky daří dobře, dokonce velmi dobře. Platí to především pro německý průmysl, kterému je silnou vzpruhou to, jak velmi rychle a silně se zotavují některé další velké světové ekonomiky a největší odběratelé zboží ,made in Germany', tedy především Čína a Spojené státy,“ upřesnil zpravodaj ČT v Německu Martin Jonáš.

Dodal, že zakázky z těchto zemí pro Německo jsou v některých oblastech až na rekordní úrovni. „Svaz německých exportérů dokonce očekává, že pokoří v průběhu tohoto jara desetileté rekordy. Velmi dobře si vedou například i výrobci aut,“ uvedl. Připomněl, že tato čísla jsou z hlediska České republiky potěšující, neboť německá ekonomika je už dlouhá léta motorem i pro tu českou.

Studio ČT24: Zpravodaj ČT Martin Jonáš z Berlína (zdroj: ČT24)

Německu podle něj pomohlo i jeho tradiční nastavení a struktura tamní ekonomiky. „Pokud ji například srovnáme se sousední Francií, tak Německo těží právě z toho, že je průmyslovou a expertní velmocí. A že velká část německého HDP závisí na průmyslové výrobě, a ne do takové míry, jako třeba ve Francii, na službách. I díky tomu se mohou německé firmy spolehnout na zahraniční odběratele a překonávat v tuto chvíli i některé poměrně složité situace z hlediska pandemického vývoje,“ dodal. 

Ne všem segmentům se ale daří stejně. Jonáš doplnil, že turistický ruch, hotelnictví, gastronomie nebo umělecká tvorba naopak bojují o přežití a musí z velké části žádat o statní pomoc.

S podporou jako takovou však Němci příliš spokojeni nejsou. Výtky směřují hlavně k tomu, jakým způsobem je administrována. „Někteří podnikatelé, kteří si o pomoc zažádali v listopadu, ji ještě v únoru neměli,“ přiblížil zpravodaj. Situace se ale může lišit v jedotlivých spolkových zemích – ty si podporu spravují samy, neřídí se z jednoho centrálního místa. 

Výrazný růst zaměstnanosti vláda očekává až v příštím roce. Oživování pracovního trhu bude podle ní postupné, jelikož na něj tvrdě dopadly nucené uzávěry. 

Německá ekonomika se tak letos vrátí k růstu po loňském propadu, který činil 4,9 procenta. Altmaier nicméně očekává, že v prvním letošním čtvrtletí výkon hospodářství klesl o 1,7 procenta.