USA obnoví očkování vakcínou Johnson & Johnson

Spojené státy začnou opět očkovat vakcínou společnosti Johnson & Johnson. Rozhodly o tom tamní Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) a Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). Očkování tímto přípravkem přerušily v polovině dubna kvůli vzácným případům krevních sraženin.

Ve společném prohlášení úřady konstatovaly, že zdravotnické systémy a očkovaní lidé budou varováni před možným rizikem potenciálně smrtelného syndromu zahrnujícího závažné krevní sraženiny a snížení počtu krevních destiček.

Rozhodnutí přichází krátce poté, co poradci CDC doporučili obnovení očkování J&J v poměru deseti ku čtyřem. Stanovisku předcházelo vyšetřování rizik s vakcínou spojených. Panel poradců také potvrdil dosavadní povolení FDA, podle nějž očkovací látku mohou dostat lidé od 18 let.

„Je to nové riziko. Je to nepochybně extrémně malé riziko a menší než mnoho jiných rizik, která se rozhodujeme podstupovat každý den,“ nechala se slyšet členka poradního výboru CDC Beth Bellová.

Očkování přípravkem od J&J americké úřady přerušily 13. dubna kvůli vzácným zprávám o problémech s krevními sraženinami u lidí naočkovaných vakcínou v odstupu několika dní od její aplikace. Do té doby bylo v USA podáno skoro sedm milionů dávek.

Látka od J&J dostala v USA povolení k nouzovému použití na konci února, přičemž vzbuzovala značná očekávání, neboť se podává v jediné dávce a její skladování je relativně nenáročné. Zatím ale přípravek tvoří malý zlomek amerických očkování. USA od výrobce dostaly jen devět milionů dávek, slíbeno jich mají sto milionů do konce května.

Evropská léková agentura minulý týden rovněž potvrdila, že ve vzácných případech přišla na spojitost mezi výskytem krevních sraženin a vakcínou J&J. Dodala však, že přínosy očkovací látky převyšují její rizika. V České republice ve čtvrtek začal rozvoz prvních dávek tohoto přípravku do ordinací praktických lékařů.