Fico a Pellegrini získali dostatek hlasů pod petici za referendum o nových volbách

Dvě opoziční strany na pětimilionovém Slovensku získaly dohromady přes 585 tisíc podpisů pod petici za vypsání referenda o nových volbách. To je o dvě třetiny více, než je podle ústavy potřeba k vyhlášení plebiscitu. Vyplývá to z pátečního oznámení stran Smer-sociálna demokracia (Smer-SD) a Hlas-sociálna demokracia (Hlas-SD), které podpisy shromažďovaly.

V čele podpisové akce formálně stojí petiční výbor, jehož členy nejsou politické špičky. Kvůli koronavirovým omezením lidé zejména posílali vyplněné archy poštou. Sbírání podpisů začalo letos v únoru, tedy necelý rok od parlamentních voleb, po kterých po předchozím dlouholetém vládnutí skončil Ficův Smer-SD v opozici. 

„Referendum bude o tom, jaké Slovensko chtějí mít lidé,“ řekl Fico. Dodal, že jeho strana získala na 300 tisíc podpisů pod petici za referendum. Ficovu stranu loni po rozkolu opustila část poslanců v čele s expremiérem Peterem Pellegrinim, který pak založil Hlas-SD. Pellegrini dopoledne oznámil shromáždění dalších přes 285 tisíc podpisů pod zmíněnou petici.

Na Slovensku je k vypsání plebiscitu potřeba získat podpisy alespoň 350 tisíc lidí. Pro platnost samotného lidového hlasování je podle ústavy nezbytné, aby se ho zúčastnila většina oprávněných voličů. Tuto podmínku splnilo v zemi jen jedno referendum, a to hlasování o vstupu Slovenska do EU.

Někteří právníci nevědí, co s referendem

Někteří slovenští právníci zpochybnili, že konání referenda o nových volbách je v souladu s ústavou, byť dvě podobná lidová hlasování v zemi dříve už byla. Hlava státu se před vypsáním referenda může obrátit na ústavní soud, aby posoudil kladenou otázku.

Popularita nynější čtyřčlenné vládní koalice postupně klesla, výraznější propad preferencí zaznamenalo zejména nejsilnější vládní hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO). Jeho šéf Igor Matovič v březnu rezignoval na funkci premiéra v zájmu řešení vládní krize, během které jeho odchod z čela kabinetu požadovala část koalice. Nová vláda pokračuje téměř v totožném složení jako předchozí kabinet. Matovič vystřídal ve funkci ministra financí svého kolegu z OĽaNO Eduarda Hegera, který se stal premiérem. Země má také nového ministra zdravotnictví.