Pandemie ve světě: EU vyjednala nákup 1,8 miliardy vakcín. Indie hlásí rekordní nárůst nakažených

Evropská unie vyjednala nákup 1,8 miliardy vakcín od firem Pfizer/BioNTech, uvedla šéfka Evropské komise. Kontrakt pokryje období do roku 2023. V Indii za uplynulý den přibylo rekordních 332 730 nově potvrzených případů nákazy koronavirem a také dosud nejvyšší počet úmrtí souvisejících s covidem – 2263. Druhá nejlidnatější země se v současnosti potýká s největšími přírůstky nakažených na světě.

On-line přenos

Koronavirus – duben

  • 20:43

    Tanzanie zahájila výrobu kyslíku pro zdravotnické účely v největších nemocnicích v zemi. Kyslíkové láhve využije při léčbě pacientů s covidem-19 na jednotkách intenzivní péče. Denní produkce bude přibližně 200 láhví, napsala agentura Reuters s odvoláním na prohlášení tanzanského ministerstva zdravotnictví.

  • 19:46
    Česko

    Hygienici na jihu Čech evidují 233 nových případů covidu. Počet aktuálně pozitivních stoupl o 151 na 4451 lidí. Záchyty ve školách jsou minimální.

  • 19:19

    Jedna dávka vakcíny proti covidu-19 Pfizer/BioNTech možná nevyvolává dostatečnou imunitní reakci, aby ochránila před nákazou mutacemi koronaviru, které v současnosti převládají. Vyplývá to z britské studie, která byla zveřejněna v časopise Science.

„Díky spolehlivým partnerům, jako je Pfizer a BioNTech, tempo očkování v EU zrychluje,“ prohlásila šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová při návštěvě podniku americké společnosti v belgickém městě Puurs. Urychlení jejích dodávek podle von der Leyenové přispěje k tomu, že EU splní cíl naočkovat do konce léta 70 procent všech dospělých.

Nová smlouva, která je dosud největším kontraktem na nákup očkovacích látek, zajistí dostatek dávek k přeočkování a zvýšení imunity, prohlásila německá politička. Detaily smlouvy doladí obě strany v nejbližších dnech.

EU má dosud od firem Pfizer/BioNtech objednáno 600 milionů dávek. Celkem 250 milionů dodá firma ve druhém čtvrtletí. To je více než všechny ostatní společnosti dohromady.

Koronavirus v Indii
Zdroj: Adnan Abidi/Reuters

Situace v Indii se dál zhoršuje

Agentura Reuters informovala s odvoláním na indické ministerstvo zdravotnictví, že už ve středu bylo v zemi potvrzeno 2104 úmrtí a 314 835 nových případů infekce koronavirem, což je nejvyšší přírůstek zaznamenaný v jedné zemi na světě od začátku epidemie.

V Indii, ve které žije 1,3 miliardy obyvatel, se od začátku pandemie nakazilo skoro 16,3 milionu lidí, z nichž 186 920 nákaze podlehlo.

Podle údajů americké Univerzity Johnse Hopkinse, která sleduje vývoj pandemie globálně, je Indie v počtu potvrzených případů nákazy na druhé příčce na světě, hned po Spojených státech.

Privilegia pro očkované Maďary

Pro držitele potvrzení o očkování se v Maďarsku podle premiéra Orbána otevřou vnitřní prostory restaurací, hotely, lázně, posilovny nebo kina a divadla. Od soboty se v zemi navíc mohou otevřít zahrádky restaurací a posouvá se i noční zákaz vycházení – z 22. na 23. hodinu.

Maďarsko při očkování postupuje nejrychleji v Evropské unii, protože kromě vakcín schválených Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA) používá i prostředky z Ruska a Číny, které doporučení EMA nemají. První dávku vakcíny dostalo přes 3,5 milionu lidí, obě 1,49 milionu.

„Je mi jedno, jestli je kočka černá nebo bílá, jenom po ní chci, aby ulovila myš,“ řekl Orbán. Kromě toho také zmínil, že vakcínou od společností Pfizer/BioNTech se budou moci očkovat lidé ve věku 16 až 18 let.

Až budou mít vakcinaci za sebou všichni zájemci v Maďarsku, plánuje Orbán nabídnout očkování Maďarům žijícím v zahraničí.

Očkování proti covidu-19 v Maďarsku
Zdroj: Reuters/Bernadett Szabo

Japonsko vyhlásilo v částech země stav nouze

Japonský premiér Jošihide Suga v Tokiu, Ósace a dvou dalších prefekturách vyhlásil stav nouze ve snaze zabránit dalšímu šíření koronaviru. Japonskou metropoli přitom za tři měsíce čekají olympijské hry, které byly loni odloženy kvůli pandemii.

Vláda uzavře restaurace a další podniky podávající alkohol včetně populárních karaoke barů, stejně jako kina či nákupní centra s rozlohou větší než 1000 metrů čtverečních. Bez diváků se také obejdou větší sportovní a kulturní akce. Firmy by měly zaměstnancům umožnit práci z domova, školy zůstanou otevřené.

„Jednoznačně musíme omezit pohyb lidí a musíme to učinit rázně. Potřebujeme úderná, krátká a soustředěná opatření,“ uvedl ministr pro boj s koronavirem Jasutoši Nišimura. Japonce zároveň varoval, aby si vzpomněli na uzávěry z minulého jara a zůstali doma.