Novinářka v Hongkongu dostala pokutu kvůli reportáži

Události: Trest pro novinářku v Hongkongu (zdroj: ČT24)

Obavy o svobodu tisku v Hongkongu vyvolává verdikt tamního soudu. Reportérce veřejnoprávní televize uložil pokutu zhruba sedmnáct tisíc korun za nepravdivé prohlášení, které mělo za cíl získat informace pro dokument o útoku gangsterů na lidi vracející se z demonstrací. Samotný útok z roku 2019 přitom úřady dodnes řádně nevyšetřily a nikoho nepotrestaly.

Za reportáž dostala odsouzená Bao Choy novinářskou cenu. Také ji ale zatkla policie a televize s ní přestala spolupracovat.

Jde o spoluautorku reportáže, která odhalila pachatele útoku gangsterů v metru v roce 2019. Desítky lidí po něm skončily v nemocnici, policie ignorovala volání o pomoc a dorazila pozdě. Mnozí se domnívají, že to bylo na objednávku s cílem zastrašit protestující, kteří tehdy plnili ulice.

Reportéři odvedli práci za policii. Pozorovali záběry z kamer, vyslechli svědky a identifikovali pachatele – vesnické předáky s vazbami na pevninskou Čínu. „Směšné, že první identifikaci mohou udělat v televizi RTHK a ne na policejní stanici,“ shrnuje So, oběť útoku triád v Yuen Long z července 2019.

Trest pro novinářku přichází za to, že v žádosti o výpis z registru vozidel neuvedla, že to je kvůli reportáži. „V nynějším verdiktu nejde jen o mě. Jde o novinařinu v Hongkongu a o všechny novináře. Soud rozhodl, že určité veřejné informace nebo přístup k veřejným údajům už v Hongkongu není povolen,“ upozorňuje Bao Choy.

Veřejnoprávní televize a rozhlas bývaly nejdůvěryhodnějším zdrojem zpráv v Hongkongu. Nyní už je svazuje zákon o státní bezpečnosti připravený Čínou.

Kritická témata jsou tabu, ruší se pořady. Moderátorky, které kladly dotazy na tělo, dostaly výpověď. Generálního ředitele odvolali a dosadili vysoce postaveného státního úředníka. Nové vedení se dokonce pokusilo stáhnout přihlášky k prestižním novinářským cenám.