Moskva přesunula k ukrajinsko-ruským hranicím vojenská letadla, píše Wall Street Journal

Rusko v posledních týdnech přemístilo na okupovaný poloostrov Krym a základny poblíž Ukrajiny vojenská letadla, rozšířilo tak své možnosti politického zastrašování či vojenské intervence. Napsal o tom list The Wall Street Journal (WSJ) s odkazem na komerční satelitní snímky. Dubnové fotografie ranveje na Saki, jedné z vojenských základen na Krymu, ukazují třeba seřazené bitevníky Su-30, které na snímcích z konce března nebyly, nebo i Su-25.

Další ruská technika a infrastruktura na Krymu mimo jiné zahrnuje výsadková letadla, bitevní vrtulníky, drony nebo vojenské nemocnice, dokládají podle WSJ snímky. Kromě zmíněných stíhaček Su-30 a Su-25 jsou v regionu k vidění také Su-34, Su-27 a Su-24. Fotografie byly pořízeny mezi 27. březnem a 16. dubnem společností Maxar Technologies.

„Vhodně rozmístili různé elementy vzdušných sil, které by byly zapotřebí pro získání převahy ve vzdušném prostoru nad bitevním polem a podporu pozemních vojsk,“ uvedl bývalý vrchní velitel sil Severoatlantické aliance (NATO) v Evropě Philip Breedlove. Ten sloužil v době, kdy ruské síly v roce 2014 obsadily Krym. Snímky podle něho ukazují, že jednotky sice nejsou připraveny k okamžitému útoku, Moskva však má více možností pro zahájení vojenských akcí.

Horizont ČT24: Zhoršují se vztahy mezi Ukrajinou a Ruskem (zdroj: ČT24)

Situace na okupovaném východě Ukrajiny a v okolí se v poslední době vyostřuje. Kyjev a ruská strana se navzájem obviňují z porušování klidu zbraní na Donbase a čím dál častějších potyček. Pentagon uvedl, že Rusko koncentrovalo v blízkosti hranic a na okupovaném Krymu větší síly než před sedmi lety, kdy provedlo vojenskou invazi na poloostrov a zahájilo agresi na Donbasu.

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba ve středu novinářům řekl, že Rusko bude mít brzy u hranic s Ukrajinou více než 120 tisíc vojáků. Moskva uvádí, že jde o vojenské cvičení, které za několik týdnů skončí, a hovoří naopak o provokacích ze strany západních zemí.

Ukrajina a NATO činí vojenské přípravy, tvrdí Rusko

Moskva vyzvala Kyjev a NATO, aby se zdržely kroků vedoucích k eskalaci, zatím ale neplánuje kvůli situaci na východě Ukrajiny svolávat zasedání Rady bezpečnosti OSN. S odvoláním na vyjádření vysoce postaveného ruského diplomata, ředitele odboru mezinárodních vztahů ministerstva zahraničí Pjotra Iljičeva, to ve středu uvedla ruská státní agentura RIA Novosti.

Podle diplomata Ukrajina a Severoatlantická aliance pokračují ve vojenských přípravách a v protiruské propagandě, což v konečném součtu zhoršuje situaci. Ruská strana se údajně zasazuje za urovnání konfliktu „výlučně mírovou politickou a diplomatickou cestou“, uvedl podle agentury Iljičev. NATO nicméně poukazuje na soustřeďování vojsk Moskvy u rusko-ukrajinských hranic a pokračující konflikt mezi oběma zeměmi v Donbasu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj kvůli tomu vyzval svého ruského kolegu Vladimira Putina ke schůzce přímo na frontové linii. Moskva dosud oficiálně neodpověděla, v ruských prokremelských médiích se ale okamžitě objevily znevažující komentáře. Zelenskyj také obvinil Rusko, že odmítlo podpořit vyhlášení úplného klidu zbraní na frontě, a varoval, že případná válka by mohla stát miliony životů.