V Petrohradu shořela historická továrna, úřady zadržely ředitele a jeho náměstka

V ruském Petrohradu vyhořela budova historické Něvské manufaktury. Někdejší textilní továrnu, kde se nyní nacházely kanceláře, zachvátily plameny v pondělí. Hasiči podle petrohradského webu Fontanka stále dohašují doutnající trosky. Vyšetřovatelé zadrželi ředitele objektu a jeho zástupce. V ruských médiích se objevily dosud nepotvrzené informace z anonymních zdrojů, že oheň mohl být úmyslně založen.

Při požáru přišel o život jeden z hasičů, další dva skončili s vážnými zraněními na jednotce intenzivní péče.

Vyšetřovatelé jako podezřelé zadrželi generálního ředitele manufaktury a jeho náměstka. Důvodem zadržení byla řada nedostatků v požární bezpečnosti budovy, na které upozornili petrohradští hasiči během letošních a loňských kontrol a kvůli kterým měla být budova uzavřena.

Ředitel a jeho náměstek si podle vyšetřovatelů byli vědomi závad, kvůli kterým nakonec hořelo. V případě usvědčení jim hrozí až tři roky vězení.

O žhářství jako předběžné příčině požáru informovaly státní tiskové agentury RIA Novosti a TASS s odvoláním na své zdroje. Hořet podle TASS začalo v části budovy, kde se vyrábějí gumové čluny. Textilní výroba v továrně podle listu Kommersant skončila v lednu 2007 a posledních čtrnáct let se objekt pronajímal jako skladovací, výrobní a kancelářské prostory.

Továrna hořela od pondělí

Požár vypukl v pondělí v poledne v cihlové budově postavené v 19. století. Oheň se podle hasičů během dne rozšířil na plochu deset tisíc metrů čtverečních a vpodvečer se přenesl na sousední budovu hostelu. Z rozlehlého areálu byly evakuovány desítky lidí.

Podle ministerstva pro mimořádné situace shořela a zřítila se celá střecha šestipodlažní budovy někdejší továrny. Do boje s ohněm bylo nasazeno více než 350 hasičů, kterým práci znesnadňoval silný vítr. Do příchodu tmy pomáhaly i tři speciální hasicí vrtulníky.

Továrna podle mluvčího hasičů vyhořela, zůstala jen kostra budovy, do které je krajně nebezpečné vstoupit. Hašení požáru tak pokračuje zvenčí.