V Řecku pokračuje vyšetřování vraždy novináře. Podezřelé muže zachytila kamera

Horizont ČT24: V Řecku nadále vyšetřují vraždu novináře (zdroj: ČT24)

Muže podezřelé z toho, že v pátek zavraždili známého řeckého televizního novináře Jorgose Karaivaze, zachytila bezpečnostní kamera. Informoval o tom v neděli deník Kathimerini s odvoláním na řeckou policii. Na snímcích jsou vidět dva muži na motocyklu, jeden z nich má helmu a druhý zahalenou tvář. Premiér Kyriakos Mitsotakis nařídil rychlé vyšetřování případu.

Novináře Karaivaze, který se jako novinář zabýval kriminalitou, zavraždili v pátek odpoledne nedaleko jeho domu. Podle výsledků pitvy ho zasáhlo deset střel, z nichž poslední dvě byly mířeny do hlavy. Podle policie útok nese rukopis profesionálních vrahů. Vyšetřovatelé nyní prohledávají novinářovy počítače a mobilní telefon s cílem nalézt možný důvod k vraždě.

Karaivaz se v poslední době věnoval tématu korupce mezi příslušníky policie a bezpečnostních sil, uvedla agentura AFP. V roce 2019 byl kritizován za to, že údajně přijal vysokou částku od jednoho bývalého zločince. To však novinář důrazně popřel.

Premiér Mitsotakis nařídil rychlé vyšetření vraždy. Politici z opoziční strany Syriza vládu kritizovali, že pod jejím vedením se země dostala do rukou zločinců. Novinář si před smrtí na žádné výhrůžky nestěžoval ani nežádal o policejní ochranu. Přesto si jeho kolegové jsou jistí tím, že vražda souvisí s jeho prací. 

Vraždy novinářů jsou výjimečné

V poslední době se Karaivaz zabýval i zabitím jednoho člena řeckého podsvětí, který měl sám prsty v ozbrojených loupežích a vraždách. Kvůli podezření na objednávku z prostředí organizovaného zločinu policie prověřuje i telefonáty a rozhovory uvězněných kriminálníků z posledních dní.

Totéž požadují i nejvyšší představitelé Evropské unie. Vraždy investigativních novinářů nejsou v Unii běžné. Poslední dvě ale těžce otřásly politickými scénami v zemích, kde se odehrály. Vyšetřování bombového útoku na auto maltské novinářky Daphne Caruanové v říjnu 2017 vedlo až do kanceláře premiéra, který musel odstoupit a sám skončil před soudem.

Vražda slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové z února 2018 zase způsobila politickou krizi vedoucí k pádu vlády Roberta Fica. Ve svém posledním textu se Kuciak zabýval napojením italské mafie na Ficovu vládnoucí stranu Smer.