Německá koalice CDU/CSU projednává kandidaturu na kancléře. Ve hře jsou předsedové obou stran

Německá vládní Křesťanskodemokratická unie (CDU) dosluhující kancléřky Angely Merkelové podpořila kandidaturu svého předsedy Armina Lascheta na kancléře v zářijových parlamentních volbách. Výsledek schůzky vedení CDU ohlásil hesenský premiér Volker Bouffier. Bavorská Křesťanskosociální unie (CSU) ale v návaznosti na to podpořila svého šéfa a bavorského premiéra Markuse Södera, který má rovněž kancléřské ambice. Nyní se oba předsedové musí dohnodnout.

Vedení CDU podle Bouffiera konstatovalo, že předseda strany a premiér Severního Porýní-Vestfálska Laschet je mimořádně vhodný kandidát na kancléřský úřad. 

Generální tajemník CDU Paul Ziemiak ale zároveň dodal po jednání předsednictva strany, že podpora Laschetovi není konečným rozhodnutím. Postoj CDU ho totiž pověřuje k tomu, aby se nyní dohodl se Söderem, kdo z této dvojice nakonec konzervativní unii CDU/CSU do voleb povede. Laschet prohlásil, že se Söderem bude hovořit ještě během pondělí.

Laschet o kancléřských ambicích hovořil v minulých týdnech otevřeně. „Vždy budu bojovat za evropské Německo,“ zdůraznil. Dodal, že si přeje, aby se Německo soustředilo na modernizaci a aby chránilo životní prostředí, ale zůstalo průmyslovou zemí. Věří, že spojení zelené politiky a průmyslu je možné.

Spolu se Söderem a s poslaneckou frakcí CDU/CSU jednal předseda Křesťanskodemokratické unie už v neděli. Söder při této příležitosti poprvé veřejně oznámil, že chce rovněž být kancléřským kandidátem unie. Oba prohlásili, že se spolu ve vzájemné úctě dohodnou, kdo z nich by měl CDU/CSU do voleb vést. Chtějí tak učinit co nejdříve.

Södera podpořila berlínská pobočka CDU

Stejnou podporu jako předsednictvo CDU Laschetovi vyslovilo vedení CSU Söderovi. „Podpora je jednomyslná,“ řekl generální tajemník CSU Markus Blume. Uvedl také, že většinovou podporu veřejnosti má Söder.

Za Södera se postavila kromě jeho vlastní strany CSU také berlínská pobočka CDU. „Markus Söder je úspěšným krizovým manažerem, který vede Německo z pandemie a který je schopen zajistit této zemi budoucnost,“ uvedl v prohlášení šéf berlínské CDU Kai Wegner.

obrázek
Zdroj: ČT24

Uvedl rovněž, že i Laschet je vhodným uchazečem. „My jsme ale přesvědčeni, že lidé o něco více důvěřují Markusu Söderovi, že Německo dobře povede. Proto vedení berlínské CDU podporuje kandidaturu Markuse Södera na společného kancléřského kandidáta CDU a CSU,“ dodal Wegner.

CDU a její bavorská sestra CSU na spolkové úrovni tradičně spolupracují. Výběr společného kandidáta obě strany označují jako proces, který je založen na vzájemném souhlasu, kdy názory větší CDU a menší CSU jsou brány jako rovnocenné.