Pobaltí se poprvé plně odpojilo od elektřiny z Ruska, píše Kommersant

Dva pobaltské státy se poprvé plně odpojily od elektřiny z Ruska, a to během zkoušky odpojení přenosových soustav, které je naplánováno na rok 2025. S odvoláním na své zdroje to napsal ruský list Kommersant.

Litva provedla zkušební odpojení přenosové soustavy od Běloruska před plánovaným odchodem pobaltských států z energetického uzlu BRELL. Ten propojuje energetické systémy Běloruska, Ruska, Estonska, Litvy a Lotyšska. Podle ruského ministerstva energetiky odpojení přenosové soustavy mezi Běloruskem a Litvou fungování ruského energetického systému neovlivnilo.

K Litvě se podle deníku bez vysvětlení připojilo Lotyšsko. To přerušilo komerční dovoz elektřiny z Ruska na dva dny, a to 8. a 11. dubna.

Kommersant dodal, že ve zmíněných dnech v Rusku kvůli přerušení vývozu klesla poptávka a ceny elektřiny, zatímco v Pobaltí naopak vzrostly kvůli zvýšení dodávek ze Švédska a z Polska. Podle operátora nadále pokračoval vývoz přebytků elektřiny do Litvy z Kaliningradské oblasti, ruské enklávy na pobřeží Baltu.

Pobaltské státy se v roce 2019 dohodly, že se zřeknou elektřiny z Ruska a Běloruska a k roku 2025 se připojí k síti Evropské unie.