„Ztratili jsme téměř dědečka národa,“ řekl k úmrtí Philipa jeho druhorozený syn princ Andrew

„Je to velká ztráta. Myslím, že bych to řekl tak, že jsme ztratili téměř dědečka národa,“ řekl novinářům princ Andrew k úmrtí svého otce prince Philipa. Druhorozený syn královského páru tak učinil po nedělní bohoslužbě, která se konala v katedrále v Canterbury. Princ Philip, manžel britské královny Alžběty II., zemřel v pátek ve věku 99 let. Andrew svého otce označil za „pozoruhodného muže“.

Celá královská rodina se podle Andrewa semkla kolem královny. Princ dodal, že jeho matka nese ztrátu, jež „zanechala velké prázdno v jejím životě“, důstojně. 

Bohoslužbu za prince Philipa vedl v Canterbury tamní arcibiskup Justin Welby. Modlitbu věnoval všem, kterým skon prince Philipa způsobil „hlubokou ránu“. Podobné církevní obřady se podle agentury Reuters konaly v celé zemi.

Arcibiskup Welby bude příští sobotu celebrovat také princův pohřeb v kapli svatého Jiří na hradu Windsor. Pohřební obřad se uskuteční bez účasti veřejnosti, ale bude vysílán v přímém přenosu v televizi. Počet truchlících bude kvůli pravidlům v době pandemie omezen na třicet.

Úřad vlády již oznámil, že premiér Boris Johnson nepřijede, aby dal přednost příbuzným zesnulého a umožnil co největšímu počtu rodinných příslušníků zúčastnit se posledního rozloučení.

Pohřbem skončí osmidenní státní smutek, v rámci kterého u Windsoru a u dalších královských paláců lidé k uctění památky zemřelého pokládají květiny.  

Minuta ticha

Británie si památku vévody z Edinburghu, jak zněl Philipův oficiální titul, připomene celostátní minutou ticha v 15 hodin místního času (16 hodin SELČ), kdy pohřební obřad začne. Očekává se, že se pohřbu zúčastní vnuk zemřelého Harry, který nyní žije v Los Angeles. Jeho těhotná manželka Meghan ale na radu svého lékaře nepřijede.

Britská média již spekulují, zda členové královské rodiny využijí této příležitosti k usmíření. Například německá DPA ale napsala, že není jisté, zda „roztaje doba ledová“, která podle agentury zavládla poté, co si Harry a Meghan v senzačním televizním rozhovoru s Oprah Winfreyovou stěžovali na nedostatek ohleduplnosti, a dokonce na rasistické poznámky v rodině.