Oblíbený byl v médiích i mezi lidmi, vzpomínají na prince Philipa čeští diplomaté či novináři

90′ ČT24: Zemřel britský princ Philip (zdroj: ČT24)

V nedožitých sto letech zemřel v pátek britský princ Philip. Do smutku se zahalily nejen Britské ostrovy a území, která dříve pod korunu patřila, ale i zbytek světa, včetně Česka. Jiří Zrůst se znal s princem osobně. „Spousta lidí, včetně mě, měla to potěšení zažít jeho humor,“ vzpomíná předseda správní rady Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu v ČR. „Byl mužem činu,“ dodal. „Nikdy nelhal, což se nedá říct o politicích,“ tvrdí bývalý pracovník BBC Milan Kocourek a vzpomíná na to, že se na mediální výstupy prince vždy těšil.

Z Británie přišla v pátek smutná zpráva, nedlouho před stými narozeninami zemřel britský princ Philip. Veterán válečného námořnictva, cestovatel, který navštívil 143 zemí, milovník dobrodružství i muž se sršatým smyslem pro nekorektní humor.

Philip byl ale hlavně manžel královny Alžběty II., po jejímž boku strávil přes sedmdesát let. Podle Jiřího Zrůsta budoucí princ „věděl naprosto přesně, co ho čeká“. „Zvolil si život služby Británii, služby královně,“ říká předseda správní rady Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu v ČR.

„Jeho život je jedinečnou kombinací,“ myslí si Zrůst a zmiňuje, že se v souvislosti s Philipem mluví o odchodu generace nebo člověka, který celou jednu generaci reprezentoval.

„Byl výjimečný svým přístupem k životu, v Británii je velký smutek,“ dodává Zrůst, který je také výkonným ředitelem společnosti Macquarie Infrastructure and Real Assets.

Nedělal ze sebe velkého pána

„Královna je z toho velmi rozesmutnělá,“ přidává se s komentářem spolupracovník ČT Milan Kocourek. „Od druhé světové války byl velkou oporou rodiny,“ dodává novinář, který dříve pracoval například pro BBC.

Kocourek zmínil také popularitu Philipa nejen u Britů, ale i v médiích. „Nedělal ze sebe žádného velkého pána, mluvil jasně,“ vzpomíná na éru v britské veřejnoprávní televizi Kocourek. „Jeho mediální vystupování bylo krásné. Nikdy nelhal, což se nedá říct o politicích“ myslí si novinář.

Spolupracovník ČT v Londýně Ivan Kytka v souvislosti s Philipem také zmiňuje humor a šarm. Britům podle něj bude chybět princ hlavně „lidsky“, nikoliv jako jeden z představitelů minulé koloniální doby britského impéria.

„Byl to velký sympaťák, chtěl dělat kariéru v námořnictvu a netušil, že do toho spadne. Ale on to chtěl dělat, udělal tu oběť,“ říká Alexandr Tomský, politolog a komentátor, který na Britských ostrovech řadu let žil. 

„Byla to zásadní osobnost britských moderních dějin,“ říká Michael Žantovský a vyzdvihuje především manželskou dvojici Philip-Alžběta, která podle něj byla oddaná nejen sama sobě, ale i koruně a zemi.

Bývalý velvyslanec v Británii ocenil Philipa i jako hlavu rodiny, byť byl ve stínu královny Alžběty. Velmi vstřícně se princ zachoval vůči svým vnukům, tvrdí Žantovský. „O Philipovi víme, že měl k vnoučatům blízko. Zejména k Williamovi a Harrymu se choval velmi vřele po smrti princezny Diany. Ve Skotsku se o ně staral,“ říká současný ředitel knihovny Václava Havla.

Velvyslanec České republiky ve Velké Británii Sečka k úmrtí prince Philipa (zdroj: ČT24)