Polsko má přetížené nemocnice a obává se nárůstu pacientů s covidem v důsledku Velikonoc

Události: V Polsku zuří třetí vlna epidemie covidu-19 (zdroj: ČT24)

Polsko překonalo hranici sedmi milionů aplikovaných vakcín proti koronaviru. Plnou ochranu už získaly víc než dva miliony lidí. Zrychlující se očkování může podle vlády pomoci zbrzdit třetí vlnu epidemie v zemi. Politici i lékaři se ale obávají, že čísla nově nakažených začnou znovu růst v důsledku Velikonoc.

Polské nemocnice čelí závažné krizi, s covidem v nich leží přes 34 tisíc pacientů. Největší zátěži čelí Slezsko, kde se epidemie dosud šířila nejrychleji. Vážně nemocné odsud začali převážet do okolních regionů.

Pacientů bude navíc dál přibývat. Zatím rekordní přírůstky nakažených zaznamenali v Polsku v minulém týdnu, kdy za 24 hodin přibylo i přes 35 tisíc infikovaných. „Poměr obsazenosti, který se blíží zhruba osmdesáti procentům, je už poměrem, řekněme, nebezpečným,“ popisuje polský ministr zdravotnictví Adam Niedzielski.

„To, že nemáme nemocné kam uložit a kde je léčit, velmi jasně vypovídá o tom, že systém přestává být efektivní,“ doplňuje vedoucí lékař nemocnice v Bochni v Malopolsku Jaroslaw Gucwa.  

Podle statistik z posledních dní epidemie v Polsku přibrzdila. Vláda i experti se ale obávají dopadu Velikonoc, které Poláci slavili s menšími omezeními než loni. „Očekávám rostoucí vlnu zapříčiněnou tím, že lidé, kteří na svátky zůstali doma v rodinném kruhu, se teď začnou hlásit k lékaři,“ vysvětluje virolog Włodzimierz Gut.

Sázka na očkování a prodloužení restrikcí

Vláda vzhledem k situaci prodloužila platná opatření zatím do příští neděle. Všechny děti musí zůstat doma, mimo provoz jsou služby a většina prodejen v nákupních centrech. Naopak malé obchody můžou mít otevřeno.

Světlem na konci tunelu může být očkování. S dostatkem dávek nabídne Polsko do konce měsíce termíny pro všechny narozené do roku 1973. „Pánům ministrům jsem zadal takový cíl, aby bylo možné měsíčně podat nejmíň 10 milionů dávek,“ říká polský premiér Mateusz Morawiecki. 

Nově budou moct v Polsku očkovat i záchranáři a zdravotní sestry. K vakcíně od státu se dostanou i firmy, kde o ni projeví zájem víc než pět set zaměstnanců.