Ze sopky na Islandu opět vytryskla láva. Úřady evakuovaly místní i turisty

Horké plyny a láva v pondělí vytryskly z nové praskliny islandské sopky, která se minulý měsíc probudila k životu na poloostrově Reykjanes. Oblast byla uzavřena a evakuovány odsud byly stovky turistů, informovala agentura AP. Žádní lidé však podle islandských úřadů nebyli přímo ohroženi na životě. Výtrysk lávy by mohl podle odborníků znamenat začátek druhé fáze erupce.

Nová puklina, kterou jako první zpozorovala posádka vrtulníku, je asi 500 metrů dlouhá a nachází se zhruba kilometr od místa původní erupce v údolí Geldingadalur. Islandský úřad pro řešení krizových situací nařídil okamžitou evakuaci oblasti. Žádní lidé ale podle něj nebyli bezprostředně ohroženi na životě, protože prasklina leží daleko od oblíbených turistických cest.

Islandský meteorologický ústav uvedl, že nová sopečná aktivita v oblasti hory Fagradalsfjall by neměla ovlivnit ani leteckou dopravu na nedalekém letišti Keflavík.

Dlouhá léta spící vulkán na jihozápadě Islandu rozzářil v březnu noční oblohu jasně červenou barvou poté, co byly v lokalitě zaznamenány desítky tisíc zemětřesení. Erupce byla ale malá a kontrolovaná a od té doby k sopce nacházející se pouhých 40 kilometrů od metropole Reykjavíku proudí davy turistů. Podle islandských úřadů vulkán od výbuchu navštívilo přes 36 tisíc lidí.

Geofyzik Magnús Gudmundsson uvedl, že pondělní výtrysk lávy by mohl znamenat začátek druhé fáze erupce. „Vidíme nyní, že z původních dvou kráterů vytéká méně lávy,“ řekl. Je podle něj možné, že se aktivita přesunuje na sever od původního místa erupce.

Po stovkách malých zemětřesení vybuchla 19. března 2021 sopka poblíž islandského hlavního města Reykjavíku. Tímto se naplnily předpoklady vědců, kteří výbuch dle měření předpovídali
Zdroj: Reuters