Turecko nařídilo zatčení deseti bývalých admirálů kvůli kritice vládního projektu

V Turecku v pondělí úřady nařídily zatčení deseti admirálů ve výslužbě, kteří se postavili proti plánu vybudovat rozsáhlý kanál spojující Černé a Marmarské moře. Přes sto bývalých vysoce postavených činitelů tureckého námořnictva se podepsalo pod prohlášení kritizující projekt a vyvolalo tak silnou nelibost některých tureckých představitelů, kteří krok vnímají jako zpochybnění civilní vlády ze strany armády.

Prezidentský mluvčí sdělil, že prohlášení neslo známky možného plánu armády svrhnout vládu. „Skupina vojáků ve výslužbě se staví do směšné a ubohé pozice se svým prohlášením, které připomíná doby armádního puče,“ uvedl mluvčí podle agentury Reuters, která se odvolává na tureckou Anadolu.

Také internetový zpravodajský portál Habertürk informoval, že admirálové čelí podezření z osnování spiknutí proti státní bezpečnosti a ústavnímu pořádku.

Armádní činitelé ve svém otevřeném dopise zdůraznili důležitost konvence z Montreux pro zajištění turecké bezpečnosti. Dohoda z roku 1936 upravuje mezinárodní vojenský a civilní námořní provoz úžinami Bospor a Dardanely v době války a míru. Na zamýšlený nový kanál se podle tureckých představitelů konvence vztahovat nebude, což se signatářům nelíbí.

„Domníváme se, že je nutné vyvarovat se všech prohlášení a kroků, které by mohly zpochybnit konvenci z Montreux, důležitý dokument z hlediska tureckého přežití,“ uvádí dopis armádních činitelů.