Záplavy v Indonésii a Východním Timoru mají už přes stovku obětí

Záplavy a sesuvy půdy způsobené silným deštěm si na východě Indonésie a ve Východním Timoru vyžádaly již přes sto mrtvých a mnoho pohřešovaných, informuje agentura DPA s odvoláním na indonéské úřady. Tisíce lidí musely opustit domovy.

Obzvlášť těžce zasažen je ostrov Adonara, kde sesuv půdy zasypal desítky domů a do pondělí tam zemřelo 73 lidí. Dalších nejméně 20 lidí zahynulo, když po svazích sopky Lewotolok na ostrově Lembata sjely obrovské masy vychladlé lávy. Erupci sopky zažili místní obyvatelé loni v listopadu.

Ostrovy Adonara a Lembata patří k souostroví Malé Sundy, jejichž součástí je i turisticky oblíbený ostrov Bali. Intenzivní déšť tam způsobil bleskové záplavy a úsilí záchranářů ztěžují rozsáhlé výpadky proudu i zablokované silnice a poničené mosty. Voda zatopila stovky domů.

Záplavy se v Indonésii dotkly asi 30 tisíc lidí. Někteří se museli přesunout do evakuačních center.

Zdevastované domy na ostrově Flores
Zdroj: Reuters/Antara Photo

Voda dosáhla do výšky čtyř metrů

Velké škody živel napáchal i na ostrově Flores a v blízkém Východním Timoru, který registruje podle Reuters nejméně 27 obětí. Dalších sedm tisíc lidí muselo být evakuováno. Někteří místní vylezli na střechy domů, aby unikli vodě dosahující do výšky tří až čtyř metrů.

Údaje o počtu mrtvých se od sebe podle zdrojů liší a představitelé obcí uvádějí výrazně vyšší čísla než centrální úřady. Meteorologové i na několik příštích dní předpovídají extrémní počasí se silnými dešti a bouřkami.

V Indonésii, nejlidnatějším ostrovním státě světa, dochází v období dešťů, tedy od října do dubna, k přírodním katastrofám opakovaně. Indonésie se svými 130 aktivními sopkami se také nachází v takzvaném ohnivém kruhu, geologicky nejaktivnější zóně na Zemi.