Papež František ve svém poselství vyzval k rychlejší distribuci vakcín, hlavně do chudších zemí

Papež František ve svém poselství Urbi et orbi (Městu a světu) apeloval na rychlejší distribuci vakcín, zejména chudým zemím. Ozbrojené konflikty během pandemie označil za skandální. Velikonoční mši sloužil kvůli pandemii už druhý rok za sebou v omezeném režimu, uvnitř Svatopetrské baziliky. Obvykle hlava katolické církve připomíná zmrtvýchvstání Ježíše Krista za přítomnosti desítek tisíc věřících na Svatopetrském náměstí, které stejně jako loni bylo prázdné.

Mši mohlo uvnitř Svatopetrské baziliky přihlížet jenom zhruba dvě stě církevních hodnostářů a dalších přítomných. Obřad a poselství bylo možné sledovat na internetu, po celém světě jej přenášela i televize.

„Pandemie se stále šíří, zatímco sociální a ekonomická krize zůstává – hlavně v případě chudých – vážná. Ozbrojené konflikty – což je skandální – přesto neskončily a posiluje se vojenský arzenál,“ uvedl František v poselství, které tradičně shrnuje problémy světa a vyzývá k míru.

Papež Boha požádal, aby utěšil nemocné, dále ty, kteří přišli o blízkého člověka, a nezaměstnané. Úřady vyzval, aby pomohly rodinám, které se potýkají s existenčními problémy. František pochválil v kontextu pandemie zdravotnický personál a projevil soucit s mladými, kteří nemohou do škol. Bojovat s pandemií byli podle něj povoláni všichni lidé. 

Vyzývám celé mezinárodní společenství, aby se v duchu globální odpovědnosti zavázalo překonat zpoždění v distribuci vakcín a usnadnit ji, zejména v nejchudších zemích.
František
Papež

Papež připomněl nepokoje po celém světě

V neděli je mezinárodní den proti nášlapným minám, František je ve svém proslovu označil za „zákeřná a hrozivá zařízení“ a „nástroje smrti“. V projevu zmínil také nepokoje v Myanmaru, kde lidé protestují proti vojenské juntě. Připomněl několik konfliktních zón v Africe, například etiopskou oblast Tigraj, kde loni v listopadu začaly boje mezi federální a lokální vládou. Izraelce a Palestince vyzval, aby „znovu objevili sílu dialogu“.

Itálie, která Vatikán obklopuje, má přes Velikonoce třídenní plošnou karanténní uzávěru. Země chce předejít nárůstu počtu nových případů nákazy koronavirem. Kostely zůstaly otevřené, ale bohoslužby je možné navštěvovat jenom ve svém regionu. Italové smějí z domu jen v nezbytných případech, nicméně ve svém regionu se mohou setkat u velikonočního jídla se dvěma dalšími dospělými, ať už se jedná o rodinu, či přátele.