Tisíce lidí se ve Velké Británii sešly k protestům proti zákonu o policii. V Londýně došlo k potyčce

K protestům proti policii a chystanému zákonu, který má posílit její pravomoci, se v sobotu po celé Británii shromáždily tisíce lidí. Na jedné z demonstrací v centru Londýna propukla potyčka s policií. Někteří demonstranti přišli vyjádřit nespokojenost také s rasovou a etnickou diskriminací či prosadit ochranu klimatu, upozornil list The Guardian.

Sobotní demonstrace byly namířené proti chystanému zákonu o policii, trestných činech a soudech, který mimo jiné počítá s větší pravomocí policie při omezování protestních shromáždění. Od začátku března, kdy se zákonem zabýval parlament, se v Británii odehrálo několik podobných demonstrací.

Pozornost se upřela zejména na akce v Bristolu, kde se protestující několikrát ostře střetli s policií. V západoanglickém městě se i v sobotu shromáždil početný dav, demonstrace se však konala v poklidu, píše agentura Reuters.

Kritici připravovanou normu označují za útok na právo demonstrovat, za krok směrem k autoritářství a za omezení svobod jednotlivce ve prospěch úřadů. Protestní akce byly ohlášeny z více než dvaceti anglických a velšských měst. Odpůrci připravovaného zákona z hnutí nazvaného Kill The Bill (Zlikvidujte zákon) kromě hlavního města demonstrace pořádali v Birminghamu,Cardiffu, Liverpoolu, Manchesteru či Newcastlu.

V Bristolu proběhla demonstrace poklidně
Zdroj: Reuters

V londýnském Hyde Parku se v sobotu lidé začali scházet od 13 hodin místního času (14 hodin SELČ). Tisíce demonstrantů se později z parku vydaly před parlamentní budovy, kde k nim promluvil například bývalý předseda labouristů Jeremy Corbyn a někteří jeho spolustraníci. Manifestace se účastnili i příznivci hnutí proti rasové diskriminaci, jako je Black Lives Matter, či ekologického hnutí Extinction Rebellion.

„Chci žít ve světě míru a spravedlnosti, chci žít ve světě lidských práv a demokracie a jsem připraven, že to některým nebude příjemné,“ sdělil davu Corbyn.

„Právo protestovat je vzácné. Protestní hnutí utvářejí dějiny, od protestů za kratší pracovní dobu přes volební právo žen po rovnost platů. Práva, která bereme jako samozřejmá, jsme si museli vybojovat na demonstracích. Vzali jsme si je; nedostali jsme je od bohatých a mocných,“ zdůvodnil Corbyn již dříve svou účast na sobotním protestu ve videu zveřejněném na Twitteru.

V Londýně došlo ke střetům

Několik londýnských demonstrantů se v pozdních hodinách střetlo s policisty. Policie obyvatele hlavního města již dříve vyzvala, aby se protestů neúčastnili. Varovala, že tyto akce občany vystavují riziku porušení koronavirových restrikcí.

„Policejní operace v centru Londýna se nyní přesunula do fáze vymáhání zákonů a zatýkání,“ citovala metropolitní policii agentura Reuters. „Ty, kdo v oblasti zůstávají, vyzýváme, aby odešli a vrátili se domů,“ uvedly bezpečnostní složky.

V Londýně došlo k potyčkám mezi policií a demonstrujícími
Zdroj: Reuters