Tchajwanského stavbyvedoucího soud propustil na kauci. Země truchlí kvůli nehodě vlaku

Tchajwanský soud v sobotu propustil na kauci stavbyvedoucího, jehož nákladní automobil podle úřadů v pátek způsobil nejhorší železniční neštěstí v ostrovní zemi za 70 let. Zahynulo při něm nejméně padesát lidí. Stavbyvedoucí je podle agentury Reuters podezřelý, že vůz řádně nezabrzdil.

Vozidlo, v němž nikdo nebyl, se zřítilo z náspu u staveniště nad kolejemi k ústí železničního tunelu a narazil do něj expresní vlak směřující z tchajwanské metropole Tchaj-peje do města Tchaj-tung. Vlak s téměř pěti sty cestujícími v tunelu severně od města Chua-lien vykolejil.

Tchajwanské ministerstvo spravedlnosti informovalo, že prokuratura požádala o zadržení muže na základě obvinění z usmrcení z nedbalosti. Soud ale později dotyčného propustil na kauci 500 tisíc tchajwanských dolarů (bezmála 390 tisíc korun). Muž nesmí osm měsíců opustit Tchaj-wan a musí se zdržovat ve městě Chua-lien. Prokuratura se hodlá proti rozhodnutí soudu odvolat.

Dělníci v sobotu začali odstraňovat poměrně málo poškozenou zadní část soupravy, která zůstala vně tunelu. Rozdrcené části vlaku jsou stále uvnitř tunelu. Přeživší v Chua-lienu navštívila prezidentka Cchaj Jing-wen. Vláda rovněž nařídila stažení vlajek na půl žerdi po dobu tří dnů na znamení smutku.

Nejmladší obětí neštěstí je šestileté děvčátko, nejstarší je 79letý muž, ukazuje vládní seznam zesnulých. Mezi mrtvými je podle tchajwanského ministerstva zahraničí jeden Američan a další občan USA se pohřešuje. Francouzské zastoupení informovalo, že při nehodě zemřel i jeden Francouz. Pozůstalí k tunelu přinášeli osobní věci obětí, kupříkladu dětskou panenku.

Neštěstí se odehrálo na počátku prodlouženého víkendu a vlak byl plný turistů a lidí mířících domů. Téměř sto osmdesát lidí při nehodě utrpělo zranění, čtyřicítka zůstává v nemocnici. Podle místních úřadů jde o nejhorší železniční neštěstí, jaké se na tomto ostrově kdy stalo.

Lidé na Tchaj-wanu i v jiných asijských zemích v neděli budou slavit svátek, při kterém navštěvují hroby svých blízkých a uklízejí na hřbitovech. Také se modlí ke svým předkům a přinášejí rituální oběti, jakými jsou například tradiční pokrmy. Zapalují vonné tyčinky nebo obřadní papírky. I kvůli svátkům byla havarovaná souprava přeplněná.