Pandemie ve světě: Na Slovensku byl nouzový stav prodloužen do 28. dubna, v Rakousku je uzávěra

Slovenský parlament ve čtvrtek potvrdil rozhodnutí bývalé vlády prodloužit do 28. dubna nouzový stav, který v zemi v souvislosti s koronavirovou nákazou platí už od loňského října. Světová zdravotnická organizace (WHO) varovala, že tempo očkování proti covidu-19 v Evropě je „nepřijatelně pomalé“. Podle údajů WHO dostalo první dávku očkování zhruba deset procent obyvatel, plné dvě dávky očkovací látky mají pouze čtyři procenta Evropanů. Brazílie má za sebou zdaleka nejtragičtější měsíc pandemie. Ve východním Rakousku bude do konce Velikonoc platit uzávěra.

On-line přenos

Koronavirus – duben

  • 20:43

    Tanzanie zahájila výrobu kyslíku pro zdravotnické účely v největších nemocnicích v zemi. Kyslíkové láhve využije při léčbě pacientů s covidem-19 na jednotkách intenzivní péče. Denní produkce bude přibližně 200 láhví, napsala agentura Reuters s odvoláním na prohlášení tanzanského ministerstva zdravotnictví.

  • 19:46
    Česko

    Hygienici na jihu Čech evidují 233 nových případů covidu. Počet aktuálně pozitivních stoupl o 151 na 4451 lidí. Záchyty ve školách jsou minimální.

  • 19:19

    Jedna dávka vakcíny proti covidu-19 Pfizer/BioNTech možná nevyvolává dostatečnou imunitní reakci, aby ochránila před nákazou mutacemi koronaviru, které v současnosti převládají. Vyplývá to z britské studie, která byla zveřejněna v časopise Science.

Slovenský parlament ve čtvrtek potvrdil rozhodnutí bývalé vlády prodloužit do 28. dubna nouzový stav, který v zemi v souvislosti s koronavirovou nákazou platí už od loňského října. Sněmovna tak hlasovala den poté, co opozice a generální prokurátor neuspěli u ústavního soudu se stížností proti dalšímu trvání stavu nouze a souvisejícího zákazu vycházení s výjimkami. 

V praktickém životě obyvatel Slovenska se nouzový stav projevuje hlavně zákazem shromažďování více než šesti osob a výrazným omezením volného pohybu lidí. Obě opatření mohla vláda dříve zavést právě na základě nouzového stavu, který také umožňuje úřadům jednodušší nákupy potřebného materiálu či zajištění provozu zdravotnických zařízení.

Návrh na prodloužení nouzového stavu odůvodnil ve sněmovně nový premiér Eduard Heger, a to jen několik hodin poté, co ho ministerským předsedou jmenovala prezidentka Zuzana Čaputová.

WHO: V Evropě se očkuje „nepřijatelně pomalu“

Světová zdravotnická organizace (WHO) varovala, že tempo očkování proti covidu-19 v Evropě je „nepřijatelně pomalé“, a to ve chvíli, kdy se počet nových případů nákazy koronavirem v 51 evropských zemích už šestý týden za sebou zvýšil. Minulý týden v Evropě přibylo 1,6 milionu infikovaných lidí, zatímco před pěti týdny byly týdenní počty nových případů koronaviru pod hranicí jednoho milionu.

„Očkování představuje tu nejlepší cestu ven z pandemie. Nejenže funguje, ale je i vysoce účinné při zpomalování nákazy. Jenže postup očkovací kampaně je nepřijatelně pomalý,“ uvedl šéf evropské pobočky WHO Hans Kluge.

„Dokud pokrytí (vakcínami) zůstane nízké, musíme se řídit stejnými zdravotními a sociálními opatřeními jako v minulosti, abychom zpoždění vyvážili. Je to třeba říci zcela jasně: Musíme zrychlit výrobu, snížit administrativní překážky v souvislosti s aplikací vakcín a využít každou jednotlivou dávku, kterou máme k dispozici. A to okamžitě,“ dodal.

Podle údajů WHO dostalo v evropském regionu, do kterého WHO počítá například i Rusko, Turecko a středoasijské státy, první dávku očkování zhruba deset procent obyvatel, plné dvě dávky očkovací látky mají zhruba čtyři procenta Evropanů. Pomalý postup očkování je podle organizace jedním z důvodů, proč se v posledních týdnech situace opět zhoršuje.

Pfizer/BioNTech dobře funguje proti aktuálním variantám viru

Vakcína proti covidu-19 od firem Pfizer a BioNTech dosahuje podle aktualizovaných výsledků z klinických testů účinnosti 91,3 procenta, oznámili výrobci. Původně uváděli, že jejich vakcína chrání před onemocněním s účinností 95 procent. Nyní hlásí o něco nižší hodnotu, protože ze 46 tisíc účastníků klinické studie nemoc z koronaviru potkala 927 lidí, z nichž 77 patřilo do skupiny naočkovaných. Mezi naočkovanými výzkumníci nezaznamenali žádný případ s těžkým průběhem.

Podle prohlášení výrobců je očkovací látka účinná proti aktuálně cirkulujícím variantám koronaviru, včetně jihoafrické.

„Je to důležitý krok, který dál potvrzuje dosud pozorovaná data o silné účinnosti a dobré bezpečnosti,“ uvedl ředitel BioNTech Ugur Sahin. „Tato data přináší také první klinické výsledky o tom, že vakcína může účinně chránit proti aktuálně cirkulujícím variantám (koronaviru), což je klíčový faktor, pokud jde o dosažení kolektivní imunity a ukončení této pandemie,“ pokračoval.

Brazílie má za sebou nejhorší měsíc pandemie

Brazílie má za sebou zdaleka nejčernější měsíc od začátku pandemie covidu-19. Za březen tam v souvislosti s nákazou úřady evidují 66 500 úmrtí, tedy téměř dvakrát více než v dosud nejsmrtelnějším červenci minulého roku. Počet zemřelých za posledních 24 hodin znovu překonal dosavadní maximum, když po nákaze koronavirem zemřelo za den 3869 lidí, napsala agentura AFP s odkazem na data tamního ministerstva zdravotnictví. 

„V historii Brazílie jsme nikdy nebyli svědky jediné události, která by za 30 dní zabila tolik lidí,“ řekl bývalý šéf zdravotní komise severovýchodního regionu země Miguel Nicolelis.

Epidemická situace se přitom v zemi nadále zhoršuje a podle AFP se nyní zdá, že by mohl být duben ještě horší. Za poslední den úřady zaznamenaly přes 90 tisíc pozitivních testů a podle Nicolelise by země mohla do července dosáhnout hranice půl milionu zemřelých. Tu zatím ze všech zemí překonaly jen USA.

Odborníci přičítají současnou situaci třem hlavním faktorům: Oslavám nového roku a následného karnevalu, výskytu nových a agresivnějších variant koronaviru, a stále chybějící celostátní strategii pro boj s nákazou. 

Na východě Rakouska začala platit velikonoční uzávěra

Letošní Velikonoce prožijí lidé v jednotlivých spolkových zemích Rakouska zcela odlišně. Zatímco ve Vorarlbersku na západě bude možné si zajít na jídlo do restaurace, v Tyrolsku či Salcbursku se budou smět navštívit alespoň čtyři lidé ze dvou domácností, Vídeň, Dolní Rakousy a Burgenland se od čtvrtka ponoří do „velikonočního klidu“ v podobě tvrdého lockdownu, píše deník Der Standard.

Na východě Rakouska, který čelí rychlému šíření koronavirové infekce, zůstane až do neděle 11. dubna zavřená většina obchodů, kadeřnictví či kosmetických salónů. Po svátcích se děti vrátí k on-line výuce a školy zůstanou zavřené. Ve Vídni platí na místech s větší koncentrací lidí povinnost nosit respirátor typu FFP2, na což má ve zvýšené míře dohlížet policie.

Situace je podle deníku kritická nejen na východě Rakouska. Takzvaný semafor svítí nyní ve všech spolkových zemích červeně, což znamená velmi vysokou míru epidemického nebezpečí.

V bavorských očkovacích střediscích působil falešný lékař

V očkovacím centru v bavorském Rosenheimu působil čtvrt roku falešný lékař, za což dostával i zaplaceno zhruba 1000 eur za směnu (26 tisíc korun). Místní úřady ujišťují, že neočkoval nikoho z 1300 lidí, se kterými imunizaci konzultoval. Vyšetřovatelé ale mezitím zjistili, že rovněž za finanční odměnu působil i ve středisku v Karlsfeldu, kde zhruba pěti desítkám lidí vakcínu aplikoval. Za podvodné chování mu nyní hrozí až 15 let vězení.

Muž, kterému je 49 let a pochází z Ottobrunnu na předměstí Mnichova, dokázal při přijímacích pohovorech provozovatele středisek přesvědčit, že má lékařský diplom, což ale nebyla pravda. „Vycházíme z toho, že doklady o svém vzdělání padělal,“ uvedla policie.

V Rosenheimu, kde pracoval od ledna do konce března, podle vyjádření úřadů poskytoval konzultace a dohlížel na očkované, kteří po vakcíně ve středisku odpočívali. K očkovacím látkám se ale dostal v Karlsfeldu, kde podle policie preparát vpíchl asi 50 lidem. Policie uvedla, že nikdo z očkovaných si nestěžoval na jiné zdravotní problémy než klasické příznaky po vakcinaci.