Zákon proti islamismu opomíjí působení radikálů na univerzitách, kritizuje francouzská opozice

Horizont ČT24: Schvalování zákona o separatismu ve Francii (zdroj: ČT24)

Projednávaný zákon o separatismu vzbuzuje ve Francii kritiku. Legislativa má přimět muslimskou komunitu, aby respektovala zákony republiky a sama bojovala proti radikálním islamistům. Pravice ale považuje text návrhu za příliš mírný, podle ní nepostihuje například aktivity radikálních islamistů na univerzitách.

Zákon o separatismu cílí na islamismus, podle opozice ale stále nemíří proti jeho podstatě a proto požaduje jeho zpřísnění. Pravice poukazuje na to, že nechává téměř bez povšimnutí činnost asociací, které na pařížských předměstích pod hlavičkou sportovních oddílů či kulturních institucí skrývají aktivity radikálních islamistů. Některé vznikají přímo na univerzitní půdě.

„Ministerstvo už zřídilo komisi, která zjišťuje, na jakých univerzitách dochází k propojení radikální levice s islámem,“ říká odborník na religiózní studia Philippe Portier.

„Islamisté se zaměřují na školství, na vzdělávání. Pokud je někdo označen za islamofoba, jako učitel z pařížského předměstí, může být terčem útoku,“ zmiňuje expertka na sociální otázky a problematiku islamismu Céline Pinaová případ Samuela Patyho, který byl zavražděn poté, co se svými studenty hovořil o karikaturách proroka Mohameda.

V zemi také stoupá počet antisemitských útoků, podle židovských organizací údajně za tichého přihlížení radnic. „Města, která jsou v rukou komunistů či krajní levice, zaujímají často vyloženě protiizraelské pozice,“ tvrdí Sammy Ghozlan z Úřadu pro boj proti antisemitismu.

Tři miliony na mešitu ve Štrasburku

Vláda už rozhodla o dočasném uzavření několika mešit. Polemiku ve Francii ale vzbuzují jejich stavby. Městská rada ve Štrasburku rozhodla o téměř třímilionové subvenci pro svatostánek, který zřizují asociace spojené s Tureckem. Projekt vyvolal v samotném městě vlnu odporu. Na jihu Francie v Montpelliére ale rozšíření stávající mešity radnice odmítla. Až třicet procent z dvou a půl tisíce mešit ve Francii je financováno ze zahraničí.

Senátoři chtějí, aby se v textu zákona objevil zákaz nošení náboženských symbolů na veřejnosti. Plánují i podnítit debatu o přistěhovalectví, která podle nich s islamizací země a situací na předměstích úzce souvisí.