Čaputová pověřila Hegera sestavením nové vlády, Matovič požádal o odpuštění za své chyby

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová přijala demisi premiéra Igora Matoviče (OĽaNO) a následně pověřila dosavadního ministra financí Eduarda Hegera (OĽaNO) sestavením nové vlády, kterou vytvoří stávající čtyři koaliční strany. Odcházející Matovič krátce po odevzdání demise požádal občany a blízké o odpuštění všech chyb, kterých se za uplynulý rok ve funkci dopustil.

Heger následně ocenil Matovičovo rozhodnutí odstoupit, podle něj nemá ve slovenské politice obdoby. Zdůraznil, že neodstoupil kvůli vraždám nebo korupci, ale aby přinesl klid. „Věřím, že budeme pokračovat i nadále pro Slovensko,“ prohlásil.

„Nebojte se, bude dobře. Edovi určitě můžete věřit,“ vzkázal po předání své demise Igor Matovič.

Výměna ministerského předsedy je výsledkem téměř měsíc trvající vládní krize, při které Matovičovu rezignaci požadovala část koalice.

Čaputová přijala demisi Matoviče, sestavením vlády pověřila Hegera (zdroj: ČT24)

Pověření k sestavení vlády od hlavy státu je na Slovensku spíše tradice, která nemá oporu v ústavě. Heger se stane premiérem až poté, co ho Čaputová do této funkce jmenuje.

Vláda, jež nastoupila do úřadu loni v březnu, bude fungovat až do jmenování Hegerova kabinetu. „Matovič bude se svým kabinetem pokračovat ve vládnutí v demisi. Je zřejmé, že všechny strany mají zájem na rychlém vyřešení celé krize. Očekává se, že schválení nové vlády proběhne v nejbližší době, některým politikům by se líbilo, aby vláda řádně zasedla už ve středu,“ tvrdí zahraniční zpravodaj Petr Obrovský.

Nový kabinet následně bude muset předstoupit před Národní radu a požádat ji o důvěru, což by se mělo stát někdy v průběhu dubna. Hegerova vláda rovněž musí předložit nové programové prohlášení, to by podle Obrovského ale mělo do jisté míry vycházet z toho stávajícího.

Slovenský kabinet posílí dva nováčci

Podle dostupných informací by v ministerských mandátech měla pokračovat většina dosavadních ministrů. Matovič se má stát ministrem financí. Do kolektivu ministrů ovšem přibydou i dvě nové tváře. „Šéfem resortu zdravotnictví by se měl stát brigádní generál Vladimír Lengvarský, který je nyní vedoucím Ústřední vojenské nemocnice v Ružomberku. Pozici ministra práce zase obsadí dosavadní poslanec Josef Hlinka z hnutí Sme rodina,“ vysvětluje Obrovský. 

Cestu z napjatých vztahů v koalici během neděle otevřel Matovičův návrh, aby se novým předsedou vlády stal jeho kolega v hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Heger. Premiér také ustoupil od svých dřívějších požadavků, jejichž splněním podmiňoval svou demisi. Zmíněnou nominaci Hegera, který je známý umírněným vystupováním na veřejnosti, následně podpořila celá koalice.

Podle Obrovského bylo Hegerovo dosavadní působení na pozici ministra v podstatě bezproblémové. Za poslední rok ho nepoznamenaly žádné skandály a byl úspěšný i při sestavování státního rozpočtu. „Je jedním z nejbližších Matovičových spolupracovníků. Má pověst smířlivého politika, který jedná racionálně a hledá kompromisy. Před vstupem do politiky působil jako křesťanský aktivista a manažer v několika firmách,“ podotýká novinář.

Události, komentáře: Střídání na postu slovenského premiéra (zdroj: ČT24)

Spory Matoviče se Sulíkem budou asi pokračovat

OĽaNO loni přesvědčivě vyhrálo parlamentní volby a v kabinetu obsadilo polovinu křesel. Matovičovi kritici vyčítali končícímu premiérovi konfrontační styl politiky. Menší vládní strana Sloboda a solidarita (SaS) tvrdila, že předseda vlády není osobnostně, manažersky ani komunikačně s to vést zemi. Matovičův konfrontační styl by se podle mediálních komentátorů mohl projevit i v jeho příštím mandátu.

„Vedoucí SaS Richard Sulík na sebe s Matovičem naráželi po celý uplynulý rok, což vyvrcholilo nynější krizí. Zřejmě na sebe budou narážet dál i ve svých nových funkcích ministrů financí a hospodářství,“ říká Obrovský.

Budoucí náplň práce obou politiků otestuje jejich společné vycházení na vládních postech. Matovič by totiž se Sulíkem měl řešit zákon o odškodňování firem po pandemii, slovenský plán obnovy nebo také sestavování státního rozpočtu na příští rok.

Také podle politologa Pavola Baboše je pravděpodobné, že k dalším konfliktům mezi oběma politiky bude docházet. „A nejen kvůli osobním animozitám, ale hlavně kvůli politickým zájmům obou politických stran,“ očekává.

„Četl jsem, že ministerstvo financí, které Matovič obsadí, je výborným nástrojem pomsty. A já se obávám, že přesně tak to bude fungovat,“ dodal v Událostech, komentářích šéfredaktor Českého rozhlasu Plus Petr Šabata. „Je to situace po bouři a před bouří. Všechny karty má v rukou Matovič, a to je velmi impulsivní a mocný člověk,“ uzavřel.

Ve vrcholné politice se angažuje od roku 2016, kdy za OĽaNO kandidoval v parlamentních volbách na 24. místě kandidátky; zvolený byl díky preferenčním hlasům. Působil například ve výboru pro kontrolu činnosti vojenské zpravodajské služby nebo ve výboru pro hospodářské záležitosti.

Do Národní rady Slovenské republiky byl – už jako místopředseda hnutí OĽaNO – zvolen i ve volbách v únoru loňského roku, mandát ale nevykonává, protože se v březnu 2020 stal ministrem financí.

Do této funkce nastoupil krátce po vypuknutí pandemie covidu-19 a v uplynulém roce se tak věnoval převážně řešení jejích dopadů na slovenskou ekonomiku. Kromě toho například ministerstvo pod jeho vedením letos v únoru rozhodlo o zrušení účtenkové loterie. Loni v prosinci Heger také uvedl do funkce nového šéfa finanční správy. Na základě konkursu se jím stal Jiří Žežulka, který v roce 2014 krátce vedl i české Generální finanční ředitelství.

Bratislavský rodák (narozen 3. května 1976) absolvoval tamní Ekonomickou univerzitu – dřívější Vysokou školu ekonomickou – a během studií pobýval také ve Spojených státech. Pracoval jako manažer v různých firmách, mimo jiné se podílel na vzniku i v zahraničí úspěšné slovenské značky Double Cross vodka. Byl také konzultantem ministerstva obrany, kde se podílel na reformě slovenské armády.

Heger je ženatý, má čtyři děti. Patří k takzvaným charismatickým křesťanům, je aktivní ve vedení křesťanského Společenství při katedrále svatého Martina v Bratislavě.