Pandemie ve světě: Zpráva WHO asi označí za nepravděpodobný únik viru z laboratoře, Brisbane zavádí lockdown

Koronavirus způsobující nemoc covid-19 zřejmě pochází od netopýrů a na člověka se přenesl přes dalšího živočicha. Scénář, že virus SARS-CoV-2 unikl z laboratoře, je naopak „vysoce nepravděpodobný“, uvádí pracovní verze studie o původu viru, na které se podílejí odborníci ze Světové zdravotnické organizace a Číny. Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus nicméně zopakoval, že žádná hypotéza zatím není vyloučena. Na očkování bude mít od 19. dubna nárok 90 procent Američanů, uvedl prezident USA Joe Biden.

On-line přenos

Koronavirus – březen

  • 22:34

    Rusko zaregistrovalo vakcínu proti covidu-19, která je určená pro zvířata. Očkovací látku nazvanou Karnivak-Kov vyvinuli vědci Federální veterinární a fytosanitární služby Rosselchoznadzor, informovala agentura TASS. Podle Rosselchoznadzoru je to první a zatím jediný preparát na světě, jenž má ochránit před nemocí z koronaviru SARS-CoV-2 zvířata.

  • 21:52

    Infekcí rychlým tempem přibývá i v Turecku, místní laboratoře pozitivní vzorky za posledních 24 hodin potvrdily v 39 302 případech, což je nejvyšší denní přírůstek od začátku pandemie

  • 21:51

    Řecko i přes nárůst počtu infekcí od příštího týdne uvolní část koronavirových opatření, aby pozvedlo morálku místních obyvatel. Na předchozí objednání se například otevřou malé obchody.

Zveřejnění zprávy, která vychází z letošního pátrání týmu WHO v Číně po původu koronaviru, bylo opakovaně odkládáno. Podle AP to vedlo k dohadům, zda se čínská strana nesnaží studii ovlivnit tak, aby se vyhnula případnému obvinění, že pandemii způsobila. Na podobě dokumentu se totiž musí shodnout experti z WHO a Číny.

Agentura AP získala koncept napjatě očekávaného dokumentu od diplomata působícího v Ženevě a zastupujícího jeden z členských států WHO, který ale nechtěl být jmenován, protože studie zatím nebyla oficiálně zveřejněna. Není tak zcela jasné, nakolik bude zpráva před publikováním ještě pozměněna.

Mezinárodní tým zkoumal čtyři hypotézy o původu koronaviru a seřadil je na stupnici podle pravděpodobnosti. Pravděpodobná až velmi pravděpodobná je podle dokumentu teorie, že virus byl přenesen na člověka přes dalšího živočicha. Přímý přenos z netopýra na člověka vyhodnotili odborníci jako pravděpodobný. Možný, ale nikoliv pravděpodobný je pak podle expertů scénář, že se virus do Číny dostal s dodávkou mražených potravin. Ve všech oblastech vyjma hypotézy týkající se úniku z laboratoře navrhl kolektiv autorů další zkoumání.

Virus nejpodobnější tomu, který způsobil pandemii covidu-19, byl nalezen u netopýrů, o nichž je známo, že jsou přenašeči koronavirů. Zpráva však konstatuje, že „z pohledu evoluce je virus objevený u netopýrů vzdálený od viru SARS-CoV-2 zhruba několik desetiletí, což poukazuje na existenci dosud neodhaleného chybějícího článku“. Studie tvrdí, že velmi podobné viry byly objeveny také u luskounů, a upozorňuje, že covid-19 mohou přenášet také norci a kočky.

Předseda WHO Ghebreyesus uvedl, že zprávu obdržel o víkendu a že v úterý bude dokument zveřejněn. „Budeme zprávu číst, diskutovat o ní, vstřebávat její obsah a jednat o dalších krocích s členskými státy,“ uvedl na tiskové konferenci v Ženevě generální ředitel WHO. „Ale jak jsem již řekl, všechny hypotézy jsou stále na stole, a z toho, co jsem zatím viděl, vyplývá potřeba dalších úplných a detailnějších studií,“ zdůraznil Ghebreyesus.

Virus SARS-Co-V byl poprvé zaznamenán v prosinci 2019 v čínském Wu-chanu a od té doby se rozšířil téměř do celého světa. Podle názoru některých expertů se přenesl na lidi na wuchanském tržišti, kde se prodávala divoce žijící a exotická zvířata. Zpráva připomíná, že se však koronavirus mohl nepozorovaně šířit ještě dříve, než byl na trhu odhalen. Podle autorů tak zatím nelze s jistotou říci, jakou úlohu toto ohnisko koronaviru v šíření nákazy sehrálo. Čínská vláda zpochybňuje, že by virus pocházel z wuchanského tržiště, a tvrdí, že mohl být zavlečen ze zahraničí, například s dodávkou mořských plodů. 

Queensland zavede třídenní lockdown

Australský stát Queensland zavádí ve svém hlavním městě Brisbane třídenní lockdown. Oznámila to premiérka státu Annastacia Palaszczuková. Stát zaznamenal deset nových případů nákazy koronavirem, z nichž čtyři jsou připisovány komunitnímu přenosu. Úřady se obávají šíření nakažlivější varianty koronaviru.

Ze čtyř případů místního přenosu se u dvou stále nepodařilo vytrasovat původ, píší tamější média. „Jedná se o britskou mutaci, která je nakažlivější,“ uvedla premiérka Palaszczuková. Dalších šest případů nákazy se týká osob, které přicestovaly ze zahraničí.

Ve městě Brisbane, kde žijí přes dva miliony lidí, bude povinné nosit roušky. Shromáždění budou omezena maximálně na 30 účastníků. Obyvatelé by neměli opouštět svá bydliště s výjimkou cest za prací, k doktorovi či kvůli nákupu nezbytného zboží. Přerušena bude také prezenční výuka na školách.

„Musíme to udělat, abychom se vyhnuli delšímu lockdownu,“ doplnila premiérka státu Queensland. Společně s pravidly rozestupů a rychlým dohledáváním kontaktů se Austrálii daří izolovat nová ohniska epidemie. Od jejího začátku země, kde žije 25 milionů osob, zaznamenala zhruba 29 300 případů koronaviru a 909 souvisejících úmrtí.

Merkelová vyzvala spolkové země ke zpřísnění koronavirových opatření

Německá kancléřka Angela Merkelová vyzvala spolkové země, aby zpřísnily koronavirová opatření a upustily od záměru restrikce uvolňovat. Ve snaze dostat třetí vlnu nákazy pod kontrolu navrhla zavádět také lokální zákazy vycházení. V Německu v minulých týdnech začalo v důsledku rozšíření nakažlivější varianty koronaviru rychle přibývat infikovaných.

Merkelová ve veřejnoprávní televizi ARD uvedla, že spolkové země by měly v nejhůře postižených regionech zatáhnout za takzvanou nouzovou brzdu, která automaticky zastaví plánované rozvolňování. Vyslovila se také pro dodatečná opatření včetně zákazu vycházení a dalšího omezení společenských kontaktů.

Veškeré spolkovými zeměmi chystané rozvolňování kancléřka jednoznačně odmítla. Řekla také, že nemíní přihlížet, až bude takzvaná sedmidenní incidence vyšší než 100 infikovaných na 100 tisíc obyvatel. Při překročení této hranice tři dny po sobě se má v daném regionu aktivovat nouzová brzda.  

Vážný problém může mimo jiné znamenat i nedostatek vakcín. V některých regionech se proto podle deníku Bild zavřou během Velikonoc očkovací centra. Vakcinace přeruší v Sársku a s výjimkami v Durynsku, další spolkové země jako Bádensko-Württembersko se teprve rozhodnou. 

Ve Francii je pět tisíc hospitalizovaných na JIP, nejvíce od listopadu

Ve francouzských nemocnicích leží na jednotkách intenzivní péče 4974 pacientů, nejvíce od listopadového vrcholu druhé vlny pandemie. Absolutní rekord zažila země galského kohouta v dubnu, kdy bylo na JIP na sedm tisíc pacientů.

Za jediný den přibylo v nemocnicích 610 pacientů s covidem-19, celkem je obsazeno 28 322 lůžek - nejvíce v letošním roce. Lékaři ve Francii navíc varují, že se situace v nadcházejících týdnech bude ještě zhoršovat a v neděli upozornili, že budou muset začít vybírat, které pacienty ošetří. 

Restaurace, bary, kulturní a sportovní zařízení jsou v zemi zavřené už od podzimu a platí noční zákaz vycházení. Zdravotníci ale žádají vládu, aby opatření ještě zpřísnila. Většina francouzské společnosti včetně prezidenta Emmanuela Macrona se přesto shoduje na tom, že uzavření škol nepřipadá v úvahu. 

Na očkování bude mít od 19. dubna nárok 90 procent Američanů

Na 90 procent dospělých Američanů se bude moci přihlásit k očkování proti covidu-19 již od 19. dubna. V pondělí to podle agentury AFP oznámil prezident Joe Biden, který rovněž vyzdvihl dosavadní nad očekávání rychlý průběh vakcinace v USA. Občany však upozornil, že boj s koronavirem není u konce, a vyzval je, aby nadále nosili roušky a dodržovali zásady proti šíření nákazy.

„Válku proti covidu-19 jsme zdaleka ještě nevyhráli,“ varoval Biden s odkazem na známky znovu sílícího rozmachu nákazy v USA. „Lidé přestávají být opatrní, což je velmi špatné. Přicházíme o těžko dobyté zisky,“ dodal s tím, že by některé státy měly přehodnotit svá nedávná rozhodnutí ohledně rušení omezení ekonomického života. „Noste roušky. Je to vlastenecká povinnost,“ pokračoval.

V zemi se v posledním týdnu očkovalo průměrnou rychlostí kolem 2,7 milionu injekcí za den, v drtivé většině přitom šlo o vakcíny společností Pfizer/BioNTech a Moderna. Americké středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) v pondělí přitom analýzou dat ohledně již naočkovaných Američanů potvrdilo výsledky poslední fáze klinických testů, podle nichž oba preparáty poskytují velmi účinnou ochranu před covidem-19.