Australský premiér po sexuálních aférách vyměnil ministry

Australský premiér Scott Morrison provedl změny ve vládě v reakci na sérii obvinění ze sexuálního zneužívání, diskriminace žen a nevhodného chování v parlamentu. Z funkce ministra spravedlnosti odešel Christian Porter a post ministryně obrany opustila Linda Reynoldsová. Oba povedou jiná ministerstva.

Porter byl obviněn, že před více než třiceti lety jako teenager znásilnil šestnáctiletou dívku. Žena v prohlášení pro svého právního zástupce uvedla, že ji Porter „brutálně znásilnil“ po debatní soutěži na Sydneyské univerzitě v roce 1988. Poté, co prohlášení loni předala, spáchala sebevraždu. Policie vyšetřování uzavřela kvůli „nedostatku důkazů“. Porter veškerá obvinění popřel.

Reynoldsová byla kritizována, že neohlásila znásilnění jedné ze svých bývalých zaměstnankyň výše postaveným kolegou, k němuž prý došlo přímo v kanceláři ministryně obrany před dvěma roky.

Christian Porter bude nově zastávat funkci ministra průmyslu, v čele ministerstva spravedlnosti ho nahradí Michaelia Cashová. Reynoldsová se stane ministryní služeb, zatímco ministerstvo obrany převezme Peter Dutton.

Premiér Morrison uvedl, že v jeho kabinetu bude nyní sedm žen. „Vždy jsem si přál, aby v mé vládě měly ženy silný hlas, a tak tomu i bylo. Dnes ale oznamujeme, že jdeme ještě dál,“ řekl premiér v Canbeře.

Premiér zřídil pracovní skupinu

Předseda vlády rovněž oznámil, že zřizuje novou vládní pracovní skupinu, která bude řešit otázky rovnoprávnosti, bezpečnosti, zdraví a duševní pohody žen. Předsedat jí bude Morrison spolu s ministryní pro záležitosti žen Marise Payneovou.

Zmíněná obvinění ze znásilnění nejsou jedinými sexuálními skandály, s nimiž se Morrisonova vláda potýká. Minulý týden televize Ten Network zveřejnila zprávu, podle níž několik vládních zaměstnanců vytvořilo na messengeru skupinu, kde sdíleli fotografie a videa zachycující sex provozovaný v budově parlamentu, někdy přímo na stolech poslankyň. Premiér Morrison vyjádřil nad těmito obviněními šok a znechucení.