Myanmarská armáda zabila desítky lidí. Nasadila i stíhačky

Události: Devadesát obětí v Myanmaru. Armáda potlačila další protesty (zdroj: ČT)

Stíhačky myanmarské armády zaútočily na území ovládané etnickou ozbrojenou skupinou Karenský národní svaz. Podle médií zemřeli nejméně dva lidé. Vojáci v sobotu také zabili devadesát lidí, kteří protestovali proti puči. Uvedl to portál Myanmar Now. Podle serveru lidé umírali na čtyřiceti místech v zemi. Japonská agentura Kjódó s odvoláním na místní média napsala, že jsou mezi mrtvými také děti včetně jednoho pětiletého. EU a Británie nové vraždění odsoudily, USA mezitím oznámily střelbu na své kulturní zastupitelství v Rangúnu, uvedla agentura Reuters.

Nejvíce obětí je ve druhém největším barmském městě Mandalaji, v nedaleké Sakainské oblasti a v obchodním centru Barmy Rangúnu. Některé zdroje z Myanmaru hovoří o 93 mrtvých, ale AAPP zatím tato vysoká čísla nepotvrdila.

„Tento den bude zaznamenán jako den hrůzy a hanby. Zabíjení neozbrojených civilistů včetně dětí je neobhajitelné,“ oznámil zastupitelský úřad EU v Rangúnu na svém twitterovém účtu. Britské velvyslanectví uvedlo, že „vraždy svědčí o tom, jaké jsou priority junty“. 

Myanmarský demonstrant drží vlajku Národní ligy pro demokracii
Zdroj: Reuters/Stringer

Myanmarskou armádu za její počínání ostře kritizují také Spojené státy. „Vojáci zabíjejí neozbrojené civilisty i děti, tedy ty, které mají chránit,“ napsalo na svém facebookovém účtu americké velvyslanectví v Myanmaru. V sobotu navíc došlo i ke střelbě u kulturního zastupitelství USA v Rangúnu. Jeho mluvčí potvrdil střelbu proti tomuto úřadu. Řekl, že nikdo nebyl zraněn a že úřad incident vyšetřuje.

Obyvatelé Myanmaru vyšli do ulic, zatímco junta, která se k moci dostala 1. února převratem, slavila Den ozbrojených sil. Demonstranti kritizují vojenský převrat, který zbavil moci demokraticky zvolené politiky s argumentem, že volby byly falšované.

Vůdce vojenské vlády generál Min Aun Hlain v živě vysílaném projevu prohlásil, že je armáda připravena spojit se s celým národem na ochranu demokracie. „Násilnosti, které ohrožují stabilitu a bezpečnost a jsou vyvolávány k vynucení požadavků, jsou nepřijatelné,“ řekl.

Armáda byla podle něj nucena převzít moc vzhledem k „nelegálním činům“ premiérky Do Aun Schan Su Ťij a její Národní ligy pro demokracii. Protesty trvají od února a podle Asociace na pomoc politickým vězňům (AAPP) při nich přišlo dosud o život přes 320 lidí.