Bulharskem otřásá špionážní aféra. Tajná skupina údajně vynášela informace Moskvě

Horizont: Špionážní aféra v Bulharsku (zdroj: ČT24)

Bulharskem zmítá největší špionážní aféra v moderních dějinách – tajná skupina údajně vynášela informace Rusku. Případ zasahuje do bezpečnostních služeb státu i ministerstva obrany. Země už kvůli tomu vyhostila dva ruské diplomaty a obžalovala šest lidí. Skandál navíc přichází dva týdny před parlamentními volbami.

Muž tajně fotící citlivé údaje na mobil nebo žena s údajně plnou taškou peněz opouštějící ruskou ambasádu v Sofii měli podle bulharských úřadů jediný cíl, a to donášet cenná data Moskvě. 

„Je to případ, který nemá v naší moderní historii obdoby. Podobný tu nebyl od roku 1944,“ prohlásil bulharský vrchní státní zástupce Ivan Gešev.  

Zatýkalo se ve vojenské rozvědce, armádě i na ministerstvu obrany. Prokuratura obvinila šest lidí. Měli pro Rusko získávat informace o Bulharsku, Evropské unii, NATO i Spojených státech. „Podle důkazů je vůdcem skupiny bývalý člen vojenského zpravodajství,“ uvedla mluvčí státního zastupitelství Sijka Milevová.

Ještě důležitější ale podle úřadů byla agentova manželka, která disponuje bulharským i ruským pasem. Právě ona měla být spojkou mezi skupinou a členy ambasády, přes níž údajně putovaly dokumenty a peníze. „Vojenská prokuratura zahajuje přípravné řízení kvůli trestným činům velezrady, které jsou hrozbou pro národní bezpečnost,“ řekla dále Milevová.

Aféra přichází v citlivé době

Rusko má kauzu za obviňování bez důkazů. Ambasáda vzkázala, aby vyšetřování bylo věcné. Chce nejdřív vyčkat na verdikt soudu. „Jde o neustálé pokusy vrážet klín do rusko-bulharského dialogu a znovu očerňovat naši zemi,“ uvedlo v prohlášení.  

Policie zatýkala až po několikadenním sledování. Incident vedl k vyhoštění dvou ruských diplomatů, celkem osmi za poslední rok a půl. Bulharsko kritizuje Moskvu, že se skrze něj vlamuje do území NATO. „Znovu vyzývám (ruské) úřady, aby přestaly špehovat Bulharsko,“ vyjádřil se k záležitosti bulharský premiér Bojko Borisov.

Obě země k sobě mají tradičně blízko. Dříve je spojovala kultura, dnes ruská ropa a zemní plyn. Incident navíc přichází v citlivé době; v ústředí NATO se vybírají nové priority Aliance a voliči v Bulharsku už za pár dní vyberou nový parlament. 

Analytik: Případ kolosálního rozsahu

„Je jasné, že se jedná o špionážní případ kolosálního rozsahu, který nemá v posledních letech obdoby,“ poznamenal bezpečnostní analytik Jan Paďourek, který působí v Centru transatlantických vztahů na CEVRO Institutu Praha. Dodal, že se podle něj jedná o opravdu závažnou situaci.

„Tento případ nám ukazuje několik rovin. Jedna je další důkaz toho, že Ruská federace nepřestává velice aktivně útočit – v tomto případě špionážní cestou – proti euroatlantickému hodnotovému prostoru. Zároveň to ale ukazuje i slabší články, které máme,“ řekl. „To znamená, že Rusko se soustřeďuje na oblasti, které pro něj za určitých okolností můžou být slabší než třeba některé jiné,“ uvedl Paďourek.