USA a Británie uvalily na myanmarskou juntu sankce. Při protestech mezitím zemřelo dalších devět lidí

Spojené státy a Velká Británie přijaly sankce proti konglomerátům pod kontrolou myanmarské armády. Ta na začátku února provedla v asijské zemi převrat, začala potlačovat protesty a pozatýkala představitele opozice. Při zásazích bezpečnostních oddílů proti odpůrcům převratu zemřelo dalších devět lidí, informovala agentura Reuters.

Americké ministerstvo financí ve čtvrtek oznámilo, že přijalo nové sankce proti společnostem Myanma Economic Holdings Limited (MEHL) a Myanmar Economic Corporation (MEC). Oba dva konglomeráty jsou součástí rozsáhlé podnikatelské sítě pod kontrolou myanmarské armády, která působí v celé řadě odvětví od těžby po cestovní ruch.

K USA se následně připojila také Británie, která uvalila sankce na firmu MEHL, a to s vysvětlením, že myanmarská armáda závažně porušuje práva menšiny muslimských Rohingů.

Nové sankce jsou podle Washingtonu zatím nejzásadnější pokus omezit obchodní zájmy junty. Znamenají zmrazení veškerého majetku obou entit na území USA a znemožňují americkým společnostem a občanům, aby s nimi obchodovali. Dřívější sankce USA mířily proti myanmarským představitelům, které Washington považuje za zodpovědné za převrat.

Generál Min Aun Hlain, který se po únorovém puči postavil do čela státu, a další armádní činitelé byli již dříve na černé listině kvůli porušování lidských práv. Také Evropská unie v pondělí potrestala v Myanmaru sankcemi jedenáct osob.

Protesty pokračují

Při čtvrtečních zásazích bezpečnostních složek proti protestujícím zemřelo nejméně devět lidí, informoval místní zpravodajský server Myanmar Now. Po středečních takzvaných tichých protestech, kdy mnoho obyvatel zůstalo doma a zúčastnilo se stávky, následující den do ulic vyšly opět tisíce odpůrců převratu. Demonstrace se konaly v největším městě Rangúnu a na dalších místech. 

Kvůli snahám bezpečnostních složek potlačit protestní hnutí zemřelo v Myanmaru od převratu podle údajů tamní organizace AAPP, která se zaměřuje na pomoc politickým vězňům, nejméně 320 lidí.

Zvláštní zpravodaj OSN pro Myanmar Thomas Andrews ve čtvrtek podle agentury AFP v prohlášení uvedl, že mezinárodní reakce na krizi v Myanmaru není dost rychlá a důrazná. Andrews varoval, že životní podmínky v zemi se zhoršují a že sankce dosud „nepřehradily juntě přístup k prostředkům, které jí pomáhají v podpoře nezákonných aktivit“.

Andrews také podotkl, že „diplomatická pomalost je v rozporu s rozměry krize“ v zemi a vyzval k uspořádání summitu, kterého by se účastnily sousední země Myanmaru a státy a organizace, které mají v regionu vliv, jako jsou USA, Čína a Evropská unie.