Řecko slaví dvousté výročí nezávislosti, velkolepá armádní přehlídka byla bez diváků

Salvami z kanónů, historickou vojenskou přehlídkou, stovkami národních vlajek a tisíci modrých a bílých květin slavili v Aténách na Den nezávislosti dvousté výročí začátku války za nezávislost. Oslav se kromě řeckých vládních činitelů účastnili mimo jiné ruský premiér Michail Mišustin, francouzská ministryně obrany Florence Parlyová či britský princ Charles, tedy zástupci zemí, jež začátkem 19. století řeckým povstalcům pomohly vybojovat nezávislost na Osmanské říši.

Na oslavy v Aténách dohlížely asi čtyři tisíce policistů, ze vzduchu bezpečnost zajišťovaly vrtulníky i drony. Kvůli pandemii covidu-19 se vojenská přehlídka konala bez diváků, byla ale přenášena v přímém přenosu. V centru řecké metropole byla omezena doprava, uzavřeno bylo i několik stanic metra a zrušeno bylo několik nahlášených demonstrací.

„Před dvěma staletími hrstka odhodlaných bojovníků pozdvihla prapor nezávislosti. Dali do pohybu proces, o jehož konci se jim ani nesnilo. Ale s pomocí spojenců hrdinsky bojovali a získali svobodu,“ prohlásil ráno na Akropoli řecký premiér Kyriakos Mitsotakis. Připomněl, že letošní Den nezávislosti je jedinečný, ale také odlišný v tom, že „země je ve finální bitvě s pandemií“.

Dopoledne se v Aténách konala také liturgie v aténské katedrále a poté se uskutečnila ceremonie u památníku neznámého vojína, kde řecká prezidentka Katerina Sakellaropulosová či britský princ Charles položili věnce. Následovala vojenská přehlídka, která byla historickým průřezem bojové techniky i uniforem.

V řadě řeckých měst už dříve tento týden zavlály národní vlajky, na ústředním náměstí Syntagma v Aténách, kde se konala vojenská přehlídka, jich vyvěsili dvě stě. Parky v Aténách zdobí modré a bílé květiny v barvě řecké vlajky. Její obraz promítali večer i na budovu aténské radnice. Modrobíle se rozsvítily i aténské fontány.

Celoroční oslavy

Slaví se po celém Řecku a oslavy budou pokračovat v různé formě celý rok. Ve čtvrtek dopoledne také odstartoval z aténského letiště speciální letoun, který hodinu a půl létal nad Peloponéským poloostrovem, aby ve vzduchu vytvořil číslici . Právě na Peloponésu řecká válka za nezávislost začala. Tento zvláštní let měl číslo A3 1821.

Oslavy skončí stejně jako ráno v 6:21 místního času, kdy začaly salvou jednadvaceti výstřelů z děl na nejvyšším kopci Atén, mělo by to být v 18:41.

Zdravice ke dvoustému výročí poslala řecké vládě řada šéfů států a vlád, včetně amerického prezidenta Joea Bidena, českého prezidenta Miloše Zemana či francouzské hlavy státu Emmanuela Macrona, který se měl oslav účastnit osobně, cestu ale zrušil kvůli zhoršené koronavirové situaci ve Francii. Prohlášení k dvoustému výročí války za nezávislost Řecka přijala i česká Poslanecká sněmovna.

Specifický dárek dala k výročí belgická ambasáda v Aténách, která poslala dva tisíce vaflí a deset kilogramů čokolády zdravotníkům místní nemocnice jako poděkování za jejich úsilí v boji proti koronaviru.