Brazilský monument potřebuje po 90 letech opravu. Technici rekonstruují rameno Krista Spasitele

Na kopci Corcovado v brazilském Riu de Janeiro zahájili technici rekonstrukci sochy Krista Spasitele. Památka zapsaná na seznamu UNESCO byla slavnostně otevřena před devadesáti lety. Až do roku 1994 byl Vykupitel nejvyšší sochou Ježíše na světě, 7. července 2007 byla zařazena do novodobého seznamu Sedmi divů světa. Nynější opravy jsou převážně z bezpečnostních důvodů. Devět dekád se na soše podepsalo a úřady nechtějí riskovat zdraví návštěvníků.

Sochu postavili u příležitosti sta let brazilské nezávislosti. První kámen byl položen v roce 1922. Výstavba stála dvě stě padesát tisíc dolarů a z velké části se na ni složili sami věřící. Ještě před pandemií ho navštívilo na dva miliony turistů ročně.

Nyní na dominantu největšího brazilského města dohlíží na čtyři desítky restaurátorů. Řemeslníci se dostanou i do samotného nitra železobetonové konstrukce. Zkontrolovat nebo vyměnit se ale musí i plášť složený z ručně opracovaných kousků mastku. Díky nim má třicetimetrový kolos na osmimetrovém podstavci matně bílou barvu.

Rekonstrukce monumentální sochy Krista v Riu de Janeiro (zdroj: ČT24)