Maďarská vláda podpoří populární hudbu, má podle ní pozvednout národní identitu. Kritici se bojí cenzury

Horizont ČT24: Obavy z cenzury hudby v Maďarsku (zdroj: ČT24)

Kabinet premiéra Viktora Orbána chce podpořit maďarskou populární hudbu. Vyčlenil na to 62 milionů eur (1,6 miliardy korun). Podle vládního zmocněnce pro kulturu by měla hudba víc podporovat národní identitu. Záměr budí obavy z politických intervencí do svobodné tvorby i z její cenzury.

Vláda tvrdí, že investice v řádu desítek milionů eur by měly usnadnit vyhledávání nových talentů, nabídnout granty na tvorbu nebo zaplatit nahrávací studia. V první řadě ale chce, aby maďarská populární hudba podporovala národní identitu. 

„Domnívám se, že zárukou, abychom přežili, především středoevropské státy a národy, je žít v naší vlastní národní kultuře,“ komentuje vládní strategii pro maďarskou populární hudbu její autor Szilárd Demeter. 

Zároveň se netají tím, že nemá rád zpěváky, kteří podle jeho slov „jen prskají“ o politice, protože podle něj podobní umělci rozdělují publikum. Odmítá ale, že by politické preference hrály roli při rozdělování peněz.

„Maďarská kultura bude silná, pokud bude různorodá. Pokud bude zahrnovat každého od levice po pravici, od liberálu po krajní pravici až po marxisty,“ tvrdí Demeter.

Kritici plánu se obávají cenzury

Skeptická je naopak Zsuzsa Konczová. Ikona maďarské hudební scény rozjela svou kariéru v šedesátých letech a prosadila se i v německy mluvících zemích. Je přesvědčená, že kvůli svým liberálním myšlenkám nevystoupila ve státních médiích už deset let.

Rozhodnutí státu v ní oživuje vzpomínky na komunismus, kdy se zakazovala jakákoli díla zpochybňující systém. „Existuje šance, že těm, které režim upřednostňuje, se dostane větší péče a pozornost. A na ty, které nemá v oblibě, se zapomene,“ míní hudebnice. 

Podobný pohled na věc má i skladatel Zoltán Czutor. „Jak budou kontrolovat, jestli punková nebo rock and rollová skupina nebo DJ pomáhá pozvedávat nový druh maďarského člověka, tak jak vláda chce?“

Plán vlády kritizuje také hudebník Ferenc Megyeri, lídr skupiny HétköznaPICSAlódások. Kapela ve svých písních Viktor či Absurdistán často kritizuje politiku premiéra Orbána a naopak stojí za filantropem Georgem Sorosem, z kterého Orbán udělal veřejného nepřítele Maďarska.

Ze státem sponzorovaných on-line koncertů loni v říjnu úřady podobné písně skupiny vystřihly. „Pomáhat hudebníkům je dobrý nápad, ale ne za pomoci cenzury,“ obává se frontman posílení cenzury. 

Maďarsko tradičně hostí největší mezinárodní festivaly v Evropě jako Balaton Sound, Ozora nebo Sziget. V kontrastu s tím se Orbán staví proti multikulturalismu. V zemi už zpřísnil kontrolu nad médii, divadly a univerzitami. Podle opozice dál pokračuje v potlačování kritiky své vlády.