Australské úřady kvůli záplavám evakuovaly šest tisíc obyvatel, dva lidé zemřeli

V Austrálii bylo za posledních 24 hodin evakuováno dalších šest tisíc lidí kvůli záplavám ve státě Nový Jižní Wales. Metropole státu Sydney se ve středu nicméně poprvé po několika dnech probudila do jasného dne, hladina řek ale v některých oblastech stále stoupá, informovala ve středu agentura Reuters. Policie ohlásila dva mrtvé, jednoho v Novém Jižním Walesu, druhého v Queenslandu.

Výzvu k evakuaci dostalo v Novém Jižním Walesu během uplynulých dnů více než čtyřicet tisíc lidí, tvrdí Reuters. Podle premiérky státu Gladys Berejiklianové byla ve středu vydána nová nařízení, která vyzývají k odchodu do bezpečí obyvatele západních částí města Sydney.

Australský premiér Scott Morrison ve středu prohlásil, že budou připraveny vrtulníky, aby dopravily potraviny do supermarketů bez zásob.

Do postižených regionů na východě Austrálie bude rovněž vysláno několik stovek vojáků, aby pomohli místním úřadům s obnovou. „Jejich úkolem bude čištění těchto oblastí a odstraňování trosek,“ řekl ministr pro řešení krizových situací David Littleproud.

K mrtvým policie sdělila, že pětadvacetiletého Pákistánce uvěznila voda v autě severně od Sydney, kde byl nalezen mrtvý. Muž, který přišel o život v Queenslandu, zemřel rovněž v autě, které spadlo do řeky.

Klokan musel kvůli záplavám v Austrálii doplavat k silnici a tu přebrodit (zdroj: EBU/Dimity Smith)

Záchranáři vytáhli z vody na tisíc lidí

Od začátku záplav reagovali záchranáři na jedenáct tisíc telefonických proseb o pomoc a z vody pomohli 950 lidem. Červený kříž oznámil, že do evakuačních center dorazilo v minulých 24 hodinách šest tisíc lidí a že 1399 lidí pátrá po pohřešovaných blízkých.

Premiér Morrison nad postiženou oblastí letěl vrtulníkem a v rozhlase řekl, že viděl naprosto zatopené domy. Podle meteorologů se silné lijáky budou během středy přesouvat k australskému ostrovnímu státu Tasmánie, kde mohou způsobit lokální povodně.

Déšť vytvořil na Uluru vodopády

Vydatné deště s sebou ovšem kromě záplav přinášejí i neobvyklé výjevy. Jeden z nich se naskytl lidem ve vnitrozemí Austrálie při pohledu na skálu Uluru, nejobjemnější monolit na světě. Déšť totiž vytvořil na jejích stěnách vodopády. „Unikátní a ojedinělý pohled na posvátnou skálu potěšil místní obyvatele i turisty,“ uvádí tamní úřady.