Evropa zvažuje zákaz vývozu vakcín. Krok se jí však může vrátit

Studio ČT24: Spor EU a Velké Brirtánie o vakcíny (zdroj: ČT24)

Navzdory telefonátům britského premiéra Borise Johsona s unijními politiky se stále nedaří vyřešit spor o dodávky vakcíny AstraZeneca. Britové obviňují Evropskou unii, že zadržuje dodávky do Británie, AstraZeneca zase dlouhodobě nedodržuje nasmlouvané dodávky do Unie. Před tím, že by EU mohla přikročit k omezením vztahujícím se na export vakcín vyrobených farmaceutickými firmami v unijních zemích do států vně bloku, varovala minulý týden předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

O možném zákazu vývozu vakcín do Británie mají unijní politici diskutovat na čtvrtečním summitu. Evropská komise, která má na starosti objednávky vakcín pro země EU, vyzdvihuje v tomto kontextu princip vzájemnosti. „Stále čekáme na dávky, které by přišly ze Spojeného království,“ vzkázala do Londýna minulý týden von der Leyenová, podle níž již z EU do Británie zamířilo na deset milionů dávek.

Celkem bylo ze zemí EU vyvezeno přes 41,6 milionu dávek vakcín proti covidu-19. „Když se podíváme, kolik dávek bylo přivezeno opačným směrem, tedy z Velké Británie nebo Spojených států do EU, je to nula. Ani jedna jediná vakcína, což je středobod celého sporu,“ uvedl zpravodaj ČT v Bruselu Lukáš Dolanský.

Události: Spor o dodávky vakcín (zdroj: ČT24)

EU chce využít všechny možnosti

V úterý dopoledne vystoupila v Evropském parlamentu hlavní unijní vyjednavačka pro nákup vakcín Sandra Gallinaová, podle níž je současná situace velkou ostudou a poškozením reputace britsko-švédské farmaceutické firmy AstraZenecy.

Dodala, že společnost vyrábí svou vakcínu v pěti továrnách, pouze jedna z nich však dodává do EU. Ve smlouvě, kterou EK loni se společností uzavřela, jsou přitom zmíněny dva podniky v Británii, jeden v Belgii a jeden v Nizozemsku, které by měly zajišťovat dodávky do členských zemí. Zatím se to však podle unijních činitelů naplňuje pouze v případě toho belgického, z ostatních putují vakcíny primárně do Británie.

Podle nejmenovaných činitelů se Brusel v současnosti snaží s Londýnem dohodnout na sdílení produkce z nizozemského podniku. Pokud by Británie odmítala vyjít EU vstříc, může dojít na zákaz vývozu, s nímž podle bruselského webu Politico Nizozemsko souhlasí.

„Máme v úmyslu jednat, EU musí využít všechny nástroje, které má k dispozici, aby získala své dávky (AstraZenecy),“ ujistila Gallinaová europoslance.

Británie opakovaně reagovala na unijní kritiku prohlášením, že svůj export nijak neomezuje. Smlouvy s výrobci má ale nastavené tak, že vakcíny vyrobené na domácí půdě jsou spotřebovávány v zemi a na vývoz se již nedostává.

AstraZeneca navíc podepsala smlouvy na tolik vakcín, kolik jich reálně nedokáže vyprodukovat. V prvním čtvrtletí dodá necelou třetinu z více než 90 milionů původně přislíbených dávek.

Nejmenovaný činitel pak v úterý řekl, že EU se chystá rozšířit možnosti zmíněného zákazu vývozu. Komise podle něj ve středu navrhne, aby se zákaz exportu mohl týkat nejen případů, kdy firmy své závazky v daném čtvrtletí vůbec neplní, ale i jejich odkládání na konec kvartálu.

Některá evropská média mezitím informovala, že podobné plány v několika členských zemích avizoval Johnson & Johnson. Firma, jejíž vakcínu regulátor EU schválil předminulý týden, má ve druhém čtvrtletí státům EU poskytnout 55 milionů dávek. V průběhu dubna však podle médií dodá méně vakcín, než se původně předpokládalo, a jejich doručení posune na květen a červen.

Zákaz vývozu zřejmě neprojde, hrozilo by omezení výroby

Francie, Německo a Itálie přísnější omezení exportu do zemí, které se principem vzájemnosti neřídí, podporují. „Podporuji předsedkyni Komise von der Leyenovou. Máme problém s AstraZenecou,“ vyjádřila se k možnému omezení vakcín kancléřka Merkelová.

Naopak státy jako Nizozemsko, Belgie a Irsko podle diplomatických zdrojů o vhodnosti zákazu pochybují. „Zdá se, že se to kyvadlo spíše kloní k tomu vývoz nezakazovat, protože by s tím musely souhlasit všechny členské státy,“ komentuje situaci před čtvrtečním jednáním Dolanský.

Případný plošný zákaz vývozu vakcín by se navíc mohl Evropské unii vymstít, například při výrobě očkovacích látek. „V případě vakcíny Pfizer/BioNTech se jedna dávka vyrábí z 280 částí, které produkuje 19 zemí. Takže pokud by EU přikročila k zákazu, mohlo by se jí to vrátit jako bumerang, protože některé státy by mohly zakázat vývoz látek potřebných pro produkci vakcín,“ dodává zpravodaj. 

Britský premiér Boris Johnson se už snažil od možného omezení vývozu vakcín telefonicky odradit Angelu Merkelovou i francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. Do Bruselu by měl navíc v úterý dorazit britský tým vyjednavačů v čele s bývalým britským velvyslancem při EU. „A to je člověk, který se zde umí pohybovat. Takže i to svědčí o tom, že je to pro Brity velice důležité téma,“ uzavírá zpravodaj.