Blinken v Bruselu slíbil oživení NATO. Aliance se podle něj nachází v klíčovém okamžiku

Obnovu a oživení Severoatlantické aliance slíbil v Bruselu svým kolegům z ostatních členských zemí NATO šéf americké diplomacie Antony Blinken. Přislíbil také sdílet plány USA na odchod z Afghánistánu, ačkoli konkrétní datum se spojenci nedozvěděli. Blinken rovněž mluvil o potřebě ostražitosti vůči Rusku, včetně amerického požadavku na přerušení stavby plynovodu Nord Stream 2. I kvůli hrozbám z východu by podle něj evropští členové Aliance měli více sblížit své postoje s Tureckem.

Blinken během své první návštěvy Evropy v nové funkci potvrdil, že USA mají za cíl po lednovém nástupu prezidenta Joea Bidena zlepšit vztahy se svými aliančními partnery poznamenané čtyřmi lety konfrontační politiky Donalda Trumpa. „Spojené státy chtějí znovu vybudovat naše partnerství, v první řadě a především s našimi spojenci v NATO, chceme oživit Alianci,“ uvedl.

Exprezident Trump dával najevo, že NATO pokládá za zastaralou organizaci. Evropští spojenci USA v NATO proto uvítali změnu postoje Washingtonu, kterou oznámil ministr zahraničí nového prezidenta Joea Bidena.

O tom, že Spojené státy svým spojeneckým závazkům dostojí, ujišťoval Biden evropské partnery už při videovystoupení na letošní Mnichovské bezpečnostní konferenci v únoru. „Amerika je zpátky,“ prohlásil tehdy.

Evropané přitom v posledních letech z Washingtonu slýchali především výtky, že na společnou obranu přispívají příliš málo.

Ministři budou jednat o misi v Afghánistánu

Bidenova administrativa nyní vyhodnocuje postoj ke stažení amerických vojáků z Afghánistánu. Biden už přitom dává najevo, že vzhledem k pokračujícímu násilí v zemi bude těžké dodržet termín stažení k počátku května, jak se USA zavázaly loni v dohodě s hnutím Taliban.

Budoucnost afghánské mise NATO, do značné míry závislé právě na postoji Washingtonu, bude jedním z témat bruselské schůzky. V únoru ministři obrany plánovali odchod svázat s úspěchem mírových dohod mezi afghánskou vládou a radikálním hnutím Taliban, finální rozhodnutí ale dosud nepadlo.

„Nehledě na taktická rozhodnutí jsme s našimi partnery v NATO zajedno ve snaze ukončit tento konflikt odpovědně,“ naznačil v úterý Blinken americkou ochotu vyčkat na úspěšný konec mírových jednání.

Ve středu budou politici jednat o ruské rozpínavosti

Ve středu bude mít ministerská schůzka na programu debatu o dalším spojeneckém postoji k mocenské rozpínavosti Ruska. Blinken nyní uvedl, že se bude snažit evropské partnery v čele s Německem přesvědčit ke změně postoje ve věci dostavby plynovodu Nord Stream 2. Berlín přes odpor Polska a dalších zemí v ruském sousedství trvá na dokončení projektu potrubí, které vede pod mořem plyn z Ruska do Německa. Blinken také zopakoval, že USA chtějí uvalit sankce na firmy podílející se na projektu.

„Nakonec je v rozporu s cíli energetické bezpečnosti samotné EU. Může podkopávat zájmy Polska, Ukrajiny a mnoha dalších blízkých partnerů či spojenců,“ prohlásil šéf americké diplomacie, který si o projektu chce promluvit se svým německým protějškem Heikem Maasem.

Blinken rovněž uvedl, že právě kvůli možné hrozbě ze strany Ruska či vojenskému vzestupu Číny by aliance měla být jednotnější a vyzval Turecko a evropské země, aby se snažily sblížit své postoje. Ty se liší například v pohledu na turecké aktivity ve východním Středomoří či Libyi.