Vojenský soud zamítl Navalného stížnost, pro vyšetřování jeho otravy prý nejsou důkazy

Horizont ČT24: Navalného odvolání (zdroj: ČT24)

Vojenský soud zamítl stížnosti opozičního politika Alexeje Navalného na odmítnutí vyšetřovatelů začít trestně stíhat pracovníky ruské tajné služby FSB, kterým Navalnyj připisuje loňský pokus otrávit jej jedem ze skupiny novičok. Podle soudu se nenašly pro zahájení vyšetřování důkazy. Navalného právníci se hodlají proti rozhodnutí vojenské justice odvolat.

Navalnyj byl loni v srpnu hospitalizován v Omsku poté, co se mu v letadle udělalo nevolno. Následně se léčil v Berlíně, kde lékaři a posléze i experti zjistili, že byl otráven jedovatou látkou ze skupiny novičok. Opozičník tvrdí, že otravu nařídil ruský prezident Vladimir Putin a že se ho pokusila odstranit tajná služba FSB, což Kreml popírá.

Advokát Navalného Vladlen Los v souvislosti s otravou zaslal hlavnímu vojenskému vyšetřovacímu výboru návrh na zahájení trestního stíhání pravděpodobných pracovníků FSB. Vyšetřovatelé to odmítli s tvrzením, že nic nepotvrzuje domněnku spáchání trestného činu. Vojenský soud v Moskvě nyní jejich stanovisko podpořil.

Navalnyj si nyní odpykává trest 2,5 roku vězení za údajnou zpronevěru prostředků ruské pobočky francouzské kosmetické firmy Yves Rocher. Původně podmíněný trest moskevský soud letos změnil na nepodmíněný s odůvodněním, že opozičník porušil stanovená pravidla kontroly. Toto porušení pravidel nicméně souviselo s loňskou otravou a následnou léčbou v Německu, zatčen byl hned na letišti, bezprostředně po návratu do vlasti.