Nový šéf Pentagonu Lloyd Austin přiletěl na svou první návštěvu Afghánistánu

Americký ministr obrany Lloyd Austin přiletěl na svou první návštěvu Afghánistánu, kde jednal například s prezidentem Ašrafem Ghaním. Do země se nový šéf Pentagonu vypravil v době, kdy se spekuluje o tom, jak dlouho ještě v Afghánistánu zůstanou američtí vojáci. Podle smlouvy uzavřené mezi hnutím Tálibán a předchozím americkým prezidentem Donaldem Trumpem by se měli stáhnout do začátku května.

Afghánská média informovala, že Austin přiletěl do Kábulu z Indie. Předem neohlášenou návštěvu tak zařadil do svého itineráře cesty po Asii, během níž kromě Indie navštívil i Jižní Koreu a Japonsko.

S Ghaním Austin hovořil o mírovém procesu a obavách z rostoucího násilí, uvedl v prohlášení prezidentský palác. Americký ministr obrany by se měl setkat rovněž s bezpečnostním poradcem prezidenta Hamdulláhem Mohíbem a šéfem armády generálem Jasínem Zíou, který se má stát novým šéfem resortu obrany.

Hrozby kvůli odchodu

Americký prezident Joe Biden v rozhovoru s televizí ABC News tento týden řekl, že pro Spojené státy bude těžké stáhnout vojáky z Afghánistánu k 1. květnu, jak se zavázaly v loňské dohodě s radikálním hnutím Tálibán. Biden dodal, že pokud termín pro stažení bude prodloužen, nebude to „o moc déle“. V reakci na to Tálibán v pátek pohrozil, že pokud američtí vojáci zůstanou v Afghánistánu i po 1. květnu, nezůstane to bez následků.

První Američané začali z Afghánistánu odjíždět hned loni v březnu, nicméně celkový odsun se zadrhl. Administrativa nového amerického prezidenta je přesvědčena, že Tálibán v rozporu s dohodou nepřerušil vztahy s radikálními skupinami, jako je al-Káida. Naléhá také na urychlení mírových rozhovorů, které vede s Tálibánem afghánská vláda. Začaly loni v září v katarském Dauhá, zatím ale nemají žádné hmatatelné výsledky.