Útok na salony v Georgii otřásl asijskou komunitou v USA, policie posiluje hlídky

Šok, strach a pobouření podle médií vyvolaly v komunitě asijských Američanů úterní střelecké útoky na tři masážní a kosmetické salony v oblasti města Atlanta, při kterých zemřelo osm lidí včetně šesti žen asijského původu. Zmíněná menšina čelí v USA od začátku pandemie covidu-19 vlně nenávistných činů, podle nové zprávy jich byly nahlášeny téměř čtyři tisíce. Po úterním krveprolití policie v některých městech posiluje hlídky v převážně asijských čtvrtích.

Zda byla rasově motivovaná i střelba ve státě Georgia, není zatím jasné. Policie z útoků na trojici podniků na severu Atlanty a ve městě Acworth obvinila 21letého bělocha Roberta Aarona Longa, který se k činům přiznal.

Při výslechu podle policie odmítl, že by zabíjel kvůli nenávisti vůči Asiatům, a hovořil o snaze uspokojit své sexuální touhy. Vyšetřovatelé nicméně uvedli, že rasové zabarvení zločinu nevylučují, napsal deník The New York Times (NYT).

Nehledě na jeho pozadí, úterní incident podle listu v komunitě obyvatel USA s asijskými kořeny rozvířil pobouření a strach. „Motiv zatím neznáme, co však víme, je to, že asijsko-americká komunita dnes zažívá obrovskou bolest. Útoky proti ní z poslední doby jsou neamerické. Musí přestat,“ uvedl ve středu na Twitteru americký prezident Joe Biden.

Nárůst útoků může souviset s pandemií

Už v minulých týdnech v USA politici a média hovořili o zvýšené intenzitě projevů nenávisti vůči lidem asijského původu související s rozšířením covidu-19, za které mnozí dávají vinu Číně. Z různých koutů země v posledních měsících přicházejí zprávy o verbálních či fyzických útocích na příslušníky dané etnické menšiny, která tvoří něco přes jednu dvacetinu obyvatelstva.

Celkem bylo od loňského března do konce února nahlášeno 3795 nenávistných útoků, uvedla tento týden organizace Stop AAPI Hate, která má v názvu zkratku pro „asijské Američany a lidi z tichomořských ostrovů“. Většinu registrovaných případů podle ní tvořilo slovní obtěžování, zatímco přibližně jedenáct procent incidentů zahrnovalo fyzické napadení.

„Zatím se mě to nedotklo, ale je hrozné, že je to namířené proti Asiatům,“ řekl po úterních událostech agentuře AFP mladík s čínskými kořeny žijící v Atlantě. Uvedl, že po útocích má „trošku strach“.

Zvýšený počet projevů nenávisti mnozí včetně Stop AAPI Hate spojují s vystupováním bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, který o koronaviru SARS-CoV-2 od počátku mluví jako o „čínském viru“.

K této rétorice se loni přihlásil i velitel policie v okrese Cherokee County Jay Baker, který ve středu sklidil kritiku za vyjádření, že údajný útočník Long měl v úterý „velmi špatný den“. Následně americká média zjistila, že před rokem na Facebooku propagoval trička s nápisem „covid-19, importovaný virus z Číny“.

Víc policistů v ulicích

Policejní sbory v Atlantě a dalších městech po úterní střelbě posilují přítomnost v ulicích. V San Franciscu policie oznámila intenzivnější hlídkování v převážně asijských čtvrtích v souvislosti s „alarmujícím vzestupem protiasijského násilí z posledních týdnů“. Ve středu v kalifornském městě neznámý pachatel napadl jednoho muže a jednu ženu s asijskými kořeny, informovala televize CNN.

Podobné opatření přišlo také v New Yorku. Podle NYT místní policejní sbor registroval za loňský rok 28 nenávistných zločinů s oběťmi asijského původu. V roce 2019 zaznamenal pouze tři.