Desetitisíce žen v Austrálii protestují proti sexuálním útokům. Ministr čelí obvinění ze znásilnění

Během pondělka se ve velkých městech napříč Austrálií na podporu rovnosti pohlaví a spravedlnosti pro oběti sexuálních útoků shromáždily desítky tisíc žen. Protesty pod názvem „March 4 Justice“ (Pochod pro spravedlnost) rozpoutala nedávná vlna obvinění ze sexuálního obtěžování, diskriminace a úředních pochybení v nejvyšších patrech australské politiky, píše agentura Reuters.

Organizátoři očekávají, že se pondělních protestů zúčastní až 85 tisíc žen. Demonstrující se na vyjádření „síly a zármutku“ oblékly do černé, některé z žen v rukou držely transparenty s nápisy „Narušte ticho. Ukončete násilí“ a skandovali „Nikdo nás neumlčí“.

Účastnice protestu v australské metropoli Canberra plánují parlamentu předat dvě petice požadující změny. Delegace z řad organizátorů zároveň odmítla pozvání na soukromé setkání s australským premiérem Scottem Morrisonem.

„Přišly jsme k jeho dvorku,“ sdělila při akci před budovou australského parlamentu jedna z organizátorek Janine Hendryová. „Jsme 200 metrů od jeho kanceláře a není vhodné, abychom se setkali za zavřenými dveřmi, obzvlášť když mluvíme o sexuálním násilí, které se za zavřenými dveřmi odehrává,“ dodala. Mluvčí Morrisona ovšem uvedl, že nabídka na soukromé setkání stále platí, a záležitost odmítl dále komentovat.

Kritice čelí dva členové vlády

Mezi nedávné australské skandály patří obvinění ze znásilnění vůči ministrovi spravedlnosti Christianovi Porterovi. Násilný akt se podle nejmenované ženy odehrál na Sydneyské univerzitě v roce 1988. V té době jí bylo šestnáct let a Porter byl o rok starší, ministr však veškerá obvinění důrazně odmítá.

Porter i ministryně obrany Linda Reynoldsová, která čelí kritice za neohlášení údajného znásilnění jedné ze svých bývalých zaměstnankyň dalším pracovníkem, si kvůli kritice vzali osobní volno.