Mezinárodní federace novinářů: Počet reportérů zabitých při práci loni stoupl na 65

Loni přišlo při výkonu svého povolání násilnou smrtí o život 65 novinářů nebo pracovníků médií v šestnácti různých zemích. To je o 17 zabitých žurnalistů více než v roce 2019, přičemž loňská statistika je zhruba na úrovni 90. let minulého století, uvedla při zveřejnění své každoroční zprávy Mezinárodní federace novinářů (IFJ).

Novináři loni umírali při cílených útocích, bombových atentátech nebo střelných incidentech, přiblížila agentura AP, která na zprávu IFJ upozornila. „K pokračujícímu krveprolití v médiích přispěla bezcitná vláda kriminálních baronů v Mexiku, násilí extremistů v Pákistánu, Afghánistánu či Somálsku, a netolerance zastánců tvrdé linie v Indii a na Filipínách,“ uvedl generální ředitel IFJ Anthony Bellanger.

Počtvrté v pěti letech bylo zabito nejvíce novinářů v Mexiku, o život jich tam přišlo násilnou smrtí čtrnáct. Deset žurnalistů bylo zabito v Afghánistánu, devět v Pákistánu, osm v Indii, po čtyřech v Sýrii a na Filipínách. V Nigérii někdo zabil tři novináře, stejný počet pak v Jemenu. O život přišli kvůli násilí rovněž novináři v Iráku, Somálsku, Bangladéši, Kamerunu, Hondurasu, Paraguayi, Rusku a Švédsku, píše AP.

Nejméně 229 novinářů se k březnu letošního roku kvůli své práci podle IFJ nacházelo ve vězení, z toho nejvíce v Turecku. V tureckých věznicích je nejméně 67 pracovníků médií, v čínských pak 23 a v egyptských 20.

Od doby, kdy Mezinárodní federace novinářů začala v roce 1990 počet zabitých novinářů monitorovat, zemřelo podle ní ve světě 2680 mediálních pracovníků.