Někteří myanmarští policisté uprchli do Indie. Nechtěli střílet do lidí

V Myanmaru pokračují každodenní protesty proti vojenskému převratu a bezpečnostní síly již během zákroků zabily více než 60 demonstrantů. Ne všichni policisté jsou ale ochotni plnit rozkazy pučistů. Než aby zabíjeli pokojné protestující, někteří z nich raději ze země utekli.

27. února dostal policista jménem Tha Peng příkaz střílet na demonstranty samopalem, aby je rozehnal. Odmítl. „Následujícího dne mi zavolal důstojník a zeptal se mě, jestli budu střílet,“ řekl. 27letý mladík opět odmítl a poté rezignoval.

O den později opustil svůj domov a rodinu v Khampatu a tři dny (většinou v noci, aby se vyhnul odhalení) putoval do severovýchodního indického státu Mizoram.

„Neměl jsem na výběr, nařizovali mi střílet do lidí tak dlouho, dokud nezemřou,“ řekl Tha Peng v úterý v rozhovoru pro Reuters. K ochraně identity uvedl jen část svého jména, agentuře ale ukázal své policejní průkazy totožnosti. Dodal, že spolu s ním rozkaz neuposlechlo dalších šest kolegů.

„Nemáme odvahu střílet“

Událost, kterou popsal, nebyla ojedinělá. Reuters se také dostala k utajovanému dokumentu, který sepsal jeden policejní desátník a tři strážníci, kteří také odešli do Indie. Ve spisu vysvětlili důvody, proč ze země odcházejí.

„Vzhledem k tomu, že Hnutí občanské neposlušnosti získává na síle a lidé na různých místech stále více demonstrují, jsme instruováni, abychom na protestující stříleli,“ uvedli v prohlášení. „V takovém případě nemáme odvahu střílet na vlastní lidi, kteří jen mírumilovně demonstrují.“

Myanmarská vojenská junta, která 1. února provedla státní převrat a sesadila civilní vládu v zemi, na žádost agentury Reuters o komentář nereagovala.

Junta již dříve uvedla, že jedná s maximální zdrženlivostí při zvládání toho, co popisuje jako protesty „bouřlivých demonstrantů“. Ty obviňuje z útoku na policii a poškození národní bezpečnosti a stability.

Tha Peng je přesvědčen, že policie dostává příkazy od myanmarské vojenské junty, známé jako Tatmadaw. Získaný dokument to také potvrzuje, píše se v něm, že armáda tlačí na strážníky, aby demonstrující konfrontovali.

„Uvnitř policejní stanice podporuje demonstranty 90 procent lidí, není tam ale žádný vůdce, který by je sjednotil,“ dodal Tha Peng, který v Myanmaru zanechal svou ženu a dvě mladé dcery.

Desítky prchají

Policista Tha Peng je jedním z prvních známých případů uprchnutí z Myanmaru po neuposlechnutí příkazů bezpečnostních sil vojenské junty.

Podle indických dat od začátku protestů překročilo hranici z Myanmaru do Indie již přibližně 100 lidí, většinou policistů a jejich rodin. Několik z nich se uchýlilo do čtvrti Champhai v Mizoramu, sousedící s Myanmarem.

Přestože jsou indicko-myanmarské hranice střeženy indickými paramilitantními silami, funguje tam režim volného pohybu, který lidem umožňuje vstoupit na indické území, aniž by potřebovali cestovní povolení.

Zástupce komisaře z myanmarské čtvrti Falam minulý týden napsal nejvyššímu vládnímu úředníkovi indického města Champhai s žádostí o navrácení osmi policistů. O věc žádá proto, aby se „udržely přátelské vztahy mezi oběma sousedními zeměmi“.

Úřady v Champhai uvedly, že poskytnou prchajícím jídlo a přístřeší, s rozhodnutím o repatriacích čekají na indickou federální vládu.