Digitální obraz se vydražil za 70 milionů dolarů, kupující s ním získá unikátní elektronický identifikátor

Londýnský aukční dům Christie’s uvedl, že za téměř 70 milionů dolarů (1,53 miliardy korun) vydražil digitální koláž amerického autora s uměleckým jménem Beeple. Podle agentury AP se jedná o bezprecedentní prodej digitálního uměleckého díla, který vynesl více peněz než leckteré fyzické výtvory mnohých známějších autorů. Tvůrce k „podpisu“ svého díla využil zvláštního digitálního certifikátu.

Dílo s názvem Každodennost: Prvních 5000 dní (Everydays: The First 5,000 Days) se v on-line aukci prodalo za 69,4 milionu dolarů, což autora zařadilo mezi tři nejlépe placené žijící umělce, uvedl Christie’s na Twitteru.

Sdělil také, že je to poprvé, co velký aukční dům nabídl k prodeji ryze digitální dílo opatřené takzvaným nezaměnitelným tokenem coby zárukou jeho původnosti. Novinkou byl i způsob placení, které se uskutečnilo prostřednictvím kryptoměny.

Detail z díla Každodennost: Prvních 5000 dní
Zdroj: BEEPLE/Reuters

„Umělci používají hardware a software k vytváření uměleckých děl a jejich distribuci na internetu v posledních dvaceti a více letech, nikdy ale neexistovala reálná možnost, jak je skutečně vlastnit a sbírat,“ uvedl Beeple, vlastním jménem Mike Winkelmann, v prohlášení vydaném společností Christie’s. „S nezaměnitelnými tokeny se to nyní změnilo. Věřím, že jsme svědky začátku další kapitoly dějin umění, digitálního umění.“

Nezaměnitelné tokeny jsou elektronické identifikátory, které s pomocí technologie blockchain potvrzují, že digitální sběratelský předmět je autentický. Tokeny, které v posledních letech zaplavily sběratelský svět, tedy patrně vyřešily ústřední problém digitálních sbírek: jak uplatňovat právo na něco, co může být snadno a nesčetněkrát zkopírováno.

Detail z díla Každodennost: Prvních 5000 dní (Everydays: The First 5,000 Days)
Zdroj: BEEPLE/Reuters

Christie’s také uvedl, že zmíněné dílo bylo prodáno za nejvyšší cenu v jakékoli dosavadní on-line aukci, rekord zaznamenalo i s ohledem na nejvyšší nabídku učiněnou on-line. Dražbu, kterou na webu aukčního domu sledovalo 22 milionů lidí, se účastnili sběratelé z 11 zemí.

Mánie vyvolaná nezaměnitelnými tokeny nezachvátila pouze aukční domy, upozorňuje AP.

Rocková kapela Kings of Leon nabízí verzi svého nejnovějšího alba opatřeného digitálním certifikátem s několika extra přidanými skladbami. Blockchainová společnost koupila dílo britského umělce Banksyho, spálila ho a poté s nezaměnitelným tokenem dala k prodeji v digitální podobě. Americká Národní basketbalová asociace (NBA) prodává tokenem vybavené virtuální karty hráčů.