Maďarské úřady odmítly žádost opozičního rádia o frekvenci, kritici mluví o umlčování médií

Maďarský úřad, který má na starosti regulaci médií, odmítl žádost jedné z posledních nezávislých rozhlasových stanic v zemi o opětovné získání vysílací frekvence. Stalo se tak navzdory výzvám Evropské unie, aby úřady umožnily stanici setrvat v éteru, uvedla agentura Reuters.

Liberální stanice Klubrádió, která pravidelně skýtala prostor opozičním politikům a názorům kritickým vůči pravicové vládě, se přihlásila do otevřeného výběrového řízení, aby znovu získala vysílací frekvenci, o kterou přišla minulý měsíc. Ale rada pro média její žádost odmítla, přestože byla jediným způsobilým žadatelem, napsal Reuters.

Připomněl, že stanice od minulého měsíce vysílá pouze na internetu. Soud totiž potvrdil předchozí rozhodnutí mediální rady neprodloužit stanici její vysílací licenci.

Nařčení ze zaujatosti

Klubrádió má 15 dní na odvolání proti rozhodnutí mediální rady. Ta tvrdila, že žádost o vysílací licenci obsahovala chyby a nesplňovala požadavky.

Kritici obviňují vládnoucí stranu Fidesz premiéra Viktora Orbána ze systematického umlčování kritických médií. Tvrdí, že všech pět členů mediální rady – všechny nominoval Fidesz – uplatňuje politickou zaujatost při rozhodování. Vláda popírá, že by zasahovala do mediálních záležitostí.

Evropská komise v únorovém dopise zastoupení Maďarska v Bruselu vyjádřila znepokojení nad situací Klubrádia a vyzvala Budapešť, aby umožnila stanici pokračovat ve vysílání. Ta o vysílací frekvenci přišla „na základě velmi sporných důvodů“, uvedl mluvčí Komise.

Zamítnutí žádosti o frekvenci následuje den po rozpravě v Evropském parlamentu týkající se právě ohrožení svobody médií v Maďarsku a Polsku.

Klubrádió v prohlášení označilo rozhodnutí mediální rady za „protiprávní“ a slíbilo pokračovat ve vysílání na internetu.