Únik ropných látek na pobřeží Izraele byl podle tamní ministryně sabotáž ze strany Íránu

Události: Ropná havárie v Izraeli (zdroj: ČT24)

Za úmyslnou sabotáž od Íránu označila izraelská ministryně životního prostředí nedávný únik ropných látek na pobřeží židovského státu. K teorii environmentálního terorismu se ovšem část politiků i veřejnosti staví rezervovaně. Obě země spolu nicméně vedou nevyhlášenou válku, v níž se používají i netradiční metody.

Zatímco dobrovolníci dál sbírají kousky dehtu z izraelských pláží, vyšetřovatelé sbírají důkazy. Jenže hledání pachatele dostalo nečekanou zápletku. Kromě varianty havárie či nedbalosti se objevila i možnost, že šlo o úmysl.

„Tohle je environmentální terorismus. Dokázali jsme identifikovat pachatele znečištění našeho pobřeží a neuniknou spravedlnosti,“ uvedla ministryně životního prostředí Izraele Gila Gamlielová.

Podařilo se identifikovat loď, která měla v polovině ledna vyrazit z Íránu, počátkem února proplula Suezským průplavem, a když míjela izraelské pobřeží, tak z ní unikala ropa. Pak ve vodách u Sýrie přečerpala svůj náklad a vrátila se zpět. „Írán provozuje i terorismus poškozováním životního prostředí,“ dodala Gamlielová.

Analýza satelitních snímků sice možná poukázala na fenomén pašování íránské ropy do Sýrie, avšak izraelská ministryně nenašla velké pochopení pro svou teorii, že únik byl cílenou sabotáží. „Vyjádření ministryně zavání předvolební propagandou a vytloukáním politického kapitálu na úkor ekologického neštěstí,“ vyjadřil se k záležitosti ředitel pobočky organizace Greenpeace v Izraeli Jonatan Eichenbaum.

Napětí roste

Faktem je, že napětí mezi Íránem a Izraelem roste. Koncem února poškodil izraelskou nákladní loď u břehů Ománu výbuch. V tomto případě židovský stát oficiálně obvinil Íránce.

„Byla zasažena přísavnou minou, kterou tam nejspíš umístilo námořní komando v noci,“ uvedl ministr školství Izraele Joav Galant. Mezitím pokračují sporadické izraelské nálety na íránské cíle v Sýrii.

Teherán zase naznačoval izraelskou stopu u listopadového atentátu na šéfa íránského jaderného výzkumu