Orbán chce vlastní frakci v Evropském parlamentu. Jedná s konzervativními stranami

Maďarská vládní strana Fidesz jedná s konzervativními politickými uskupeními včetně italské strany Liga Mattea Salviniho o vytvoření nové frakce v Evropském parlamentu. V pátek o tom informovala agentura Reuters s odvoláním na prohlášení premiéra Viktora Orbána v maďarském rádiu.

Europoslanci Fideszu ve středu opustili poslanecký klub Evropské lidové strany (EPP). Učinili tak v reakci na skutečnost, že klub schválil nová pravidla usnadňující vyloučení maďarských europoslanců, po němž dlouhodobě volala část frakce. Jednalo se o vyústění několikaletého vnitřního sporu největší europoslanecké skupiny, zda má v jejích řadách místo strana, která podle mnohých vzdaluje Maďarsko evropským hodnotám.

Orbán v pátek bez bližších podrobností sdělil, že vede rozhovory s politickými spojenci v Polsku a také v Itálii. Podle svých slov jedná s exministrem vnitra Matteem Salvinim a předsedkyní krajně pravicové opoziční strany Bratři Itálie Giorgiou Meloniovou.

„Nemusíme spěchat,“ řekl Orbán ve svém každotýdenním rozhlasovém rozhovoru pro státní rádio Kossuth. Dodal, že chce najít „politický domov“ pro Fidesz a jemu blízké strany, které nechtějí migranty a hodlají „chránit“ tradiční rodiny.

EU dlouhodobě kritizuje Orbána za to, že se snaží dostat soudy, média, vzdělávací instituce či nevládní organizace pod co největší vládní kontrolu. Maďarský premiér, kterého příští rok čekají parlamentní volby, kritiku odmítá.